Δυσαρέσκεια εκπροσώπων της εστίασης για τη μείωση του ΦΠΑ εξαιρώντας καφέ και ροφήματα

Δυσαρέσκεια εκπροσώπων της εστίασης για τη μείωση του ΦΠΑ εξαιρώντας καφέ και ροφήματα

Του Δημήτρη Χριστούλια

Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης, μετά την απόφαση της κυβέρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση αλλά μόνο στα τρόφιμα, εξαιρώντας τον καφέ και τα ροφήματα.

Όπως επισημαίνουν γνώστες της αγοράς «η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί σύγχυση και περαιτέρω στρεβλώσεις στην αγορά. Οι δύο συντελεστές ΦΠΑ στην εστίαση είναι παράνοια. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Πρόκειται για μία παροχή που ουσιαστικά δεν είναι παροχή»! Απογοήτευση υπάρχει και στις επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, καθώς ενόψει τουριστικής περιόδου ο διαχωρισμός του ΦΠΑ στην εστίαση λειτουργεί ως τροχοπέδη. Την ίδια στιγμή, όπως όλα δείχνουν, οι καταναλωτές θα συνεχίζουν να πληρώνουν ΦΠΑ 24% για να απολαμβάνουν τον καφέ τους.

Σημειώνεται ότι ο καφές και τα ροφήματα αποτελούν το 55% της εστίασης. Σύμφωνα μάλιστα με εκπροσώπους της εστίασης «είναι παράλογο τα ροφήματα στα σούπερ μάρκετ να πωλούνται με 13% και στα μαγαζιά εστίασης με 24% ενώ θα σερβίρονται με λίγο νερό και πάγο.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το 24% αποτελεί αποδεδειγμένα κίνητρο για παραβατικότητα και φοροδιαφυγή. Ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την παραοικονομία. Ειδικότερα τώρα, ο διαχωρισμός θα ενισχύσει εκ νέου την παραβατικότητα μέσα στα καταστήματα εστίασης, καθώς αφήνει περιθώρια να κόβονται αποδείξεις για τα ροφήματα, με το ΦΠΑ που αναλογεί σε κωδικούς που έχουν 13% ΦΠΑ (π.χ. τυρόπιτα).

Ο υψηλός ΦΠΑ στην εστίαση έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τον κλάδο της εστίασης όσο και για τον τουρισμό, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων για τη χώρα.

Στα χρόνια της κρίσης ο ΦΠΑ στην εστίαση τριπλασιάστηκε από το 8% στο 24% με δραματικές επιπτώσεις για τον κλάδο (απώλεια θέσεων εργασίας, κατακόρυφη μείωση πωλήσεων, λουκέτα).

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με εκπροσώπους της εστίασης η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στη Μεσόγειο που έχει τόσο υψηλό ΦΠΑ στην εστίαση. Το 13% το περίμενε η αγορά εδώ και 4 χρόνια για να ανακουφιστεί από την πρώτη διακβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς είναι το μόνο σημείο που Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση συμφωνούν απολύτως.

Προσθέτουν δε ότι η συνολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις στον τουρισμό και θα μειώσει την ανεργία στον κλάδο, ενώ παράλληλα είναι ένα φιλολαϊκό μέτρο, που αγγίζει όλη την κοινωνία, τους καταναλωτές, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.

Επιπροσθέτως εκπρόσωποι της εστίασης αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις σεβάστηκαν την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, παρότι το κόστος λειτουργίας είναι δυσβάσταχτο λόγω των συνεχών φορολογικών επιβαρύνσεων, με ρίσκο σε κάποιες περιπτώσεις την ίδια τη βιώσιμότητά τους. Η συνολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% θα ισορροπούσε την επιβάρυνση που υπέστησαν από τον κατώτατο μισθό και θα έδινε ανάσα στις επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ θα δημιουργούσε νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Εκτιμούν μάλιστα ότι η διατήρηση του ΦΠΑ στο 24% θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης, τονίζοντας ότι οι επιχειρηματίες της εστίασης είναι έτοιμοι να μετακυλήσουν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές. Η απόφαση για παραμονή μέρους της εστίασης στο 24% λειτουργεί αποτρεπτικά για μία τέτοια κίνηση.

Πηγή: real.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα