Φύλλο και φτερό θα κάνουν οι δανειστές το πακέτο παροχών της κυβέρνησης

Φύλλο και φτερό θα κάνουν οι δανειστές το πακέτο παροχών της κυβέρνησης

«Φύλλο και φτερό» αναμένεται να κάνουν οι δανειστές τις παροχές που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, ζητώντας από τον Ευκλείδη Τσακαλώτος να κοστολογήσει πλήρως τα μέτρα.

Όμως σήμερα τα μάτια όλων είναι στραμμένα στον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, αφού δεν αποκλείεται να απαντήσει σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ελαφρύνσεις και λοιπές παροχές μόνιμου χαρακτήρα.

Και όλα αυτά την ώρα που αναμένεται μικρή «διόρθωση» των εκτιμήσεων για το φετινό ΑΕΠ, αναμένεται σήμερα από την Κομισιόν, στο πλαίσιο των Εαρινών Προβλέψεων. Τόσο στις Χειμερινές Προβλέψεις, που δημοσιεύθηκαν στις 7 Φεβρουαρίου, όσο και στην 2η Έκθεση Ενισχυμένης Επιτήρησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε βάλει τον πήχη για το φετινό ελληνικό ΑΕΠ στο 2,2%, ως αποτέλεσμα της ευρύτερης αναθεώρησης επί τα χείρω των προβλέψεων για την Ευρωζώνη. Το υπουργείο Οικονομικών, αν και μέχρι πρότινος επέμενε στο αρχικό σενάριο για 2,5%, τελικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας αναθεώρησε στο 2,3%, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Κομισιόν κινείται χαμηλότερα.

Οι δανειστές πάντως σήμερα θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν εκτενώς- ή τουλάχιστον έτσι ελπίζουν- για το δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, με φόντο τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις πιθανότατα την Παρασκευή, δηλαδή στο κλείσιμο της συζήτησης για την πρόταση μομφής, που μετατράπηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο επιμένουν ότι σε όλες τις τηλεδιασκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα- γίνεται τουλάχιστον μία την εβδομάδα για λόγους συντονισμού- δεν έχει υπάρξει ενημέρωση επί συγκεκριμένων σκέψεων ή μέτρων, πόσω μάλλον να έχει παρουσιαστεί, γραπτώς έστω, κάποιο προσχέδιο.

Στις σημερινές συζητήσεις με τους δανειστές για τα δημοσιονομικά, το οικονομικό επιτελείο θα ξεδιπλώσει το σχεδιασμό, με συγκεκριμένη κοστολόγηση, που να αποδεικνύει ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο ούτε ο φετινός στόχος για πλεόνασμα 3,5%, ούτε των επόμενων ετών. Το πρόβλημα είναι ότι, αν και η ελληνική πλευρά έχει μετρήσει το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ για φέτος και 5,5 δισ. ευρώ ως το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμα αντίστοιχους υπολογισμούς. Για το θέμα αυτών των παροχών αναμένεται να ερωτηθεί ο Επίτροπος Μοσκοβισί κι έχει ενδιαφέρον το πώς θα απαντήσει μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν και το νομοσχέδιο με την τριπλή ρύθμιση οφειλών κατατέθηκε κανονικά χθες, όπως είχαν προαναγγείλει τα συναρμόδια υπουργεία, οι δανειστές δεν είχαν πάρει στα χέρια τους τίποτα, παρά μόνο είχαν ενημερωθεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι παραμένουν οι βασικές εστίες ανησυχίας και προβληματισμού:

 1) ότι θα δοθεί εκ νέου «πάτημα» στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

2) ότι δεν προβλέπονται περιουσιακά κριτήρια που θα «έκοβαν» τους «έχοντες»

3) ότι δεν υπάρχουν ρητές προβλέψεις για την επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων.

Η ελληνική πλευρά, όπως άλλωστε ανέφερε χαρακτηριστικά και ο Ε. Τσακαλώτος κατά τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, επιμένει ότι η αρχιτεκτονική των ρυθμίσεων είναι τέτοια, που θα πείσει τους ξένους τεχνοκράτες ότι δεν θα πληγεί η κουλτούρα πληρωμών.

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα