Kρας τεστ για την αγορά οι τρεις ταυτόχρονες ρυθμίσεις οφειλών

Kρας τεστ για την αγορά οι τρεις ταυτόχρονες ρυθμίσεις οφειλών

Η ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια ψηφίστηκε και η σχετική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί στο τέλος του μήνα. Η ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα και θα είναι νόμος του κράτους μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη. Η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία θα ενεργοποιηθεί και αυτή μέσα στον Μάιο.

Τον ίδιο μήνα θα κάνουμε πυρετωδώς τις φορολογικές δηλώσεις ενώ μέχρι τον Ιούλιο θα πρέπει να ξεκινήσουμε να πληρώνουμε τον φόρο εισοδήματος. Εν τω μεταξύ για τους επαγγελματίες θα τρέχουν τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ από τον Αύγουστο θα έρθουν τα ειδοποιητήρια και για τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Και κάπως έτσι, τα εκατομμύρια των φορολογουμένων, δανειοληπτών και ασφαλισμένων θα έρθουν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα.

Οι ρυθμίσεις για να τηρηθούν ταυτόχρονα με τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις οι οποίες θα πρέπει να πληρώνονται στην ώρα τους, χρειάζονται ρευστότητα η οποία δεν είναι δεδομένο ότι υπάρχει σε όλους. Έτσι, όσο θα πλησιάζουμε στα «εγκαίνια» των τριών ηλεκτρονικών εφαρμογών μέσω των οποίων θα γίνουν οι ισάριθμες ρυθμίσεις, την αισιοδοξία θα διαδέχεται ο προβληματισμός. Θα είναι πολλά τα ραντεβού για πληρωμή.

Το σκηνικό, με δεδομένο ότι θα προχωρήσουν οι ρυθμίσεις, διαμορφώνεται ως εξής:

1. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φέτος θα καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο). Μπορεί κάποιος να σπάσει την κάθε δόση σε 12 δόσεις μέσω μιας πιστωτικής κάρτας ή μέσω της πάγιας ρύθμισης αλλά το δεδομένο είναι ότι θα πρέπει να πληρώνεται στην ώρα της καθώς από αυτό θα εξαρτάται και η ύπαρξη της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 2.Ο ΦΠΑ είναι ένας φόρος που κατατρέχει τους επαγγελματίες ενώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία πληρώνεται όλους τους μήνες του χρόνου εκτός από τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο (σ.σ οι δηλώσεις είναι τρίμηνες αλλά η πληρωμή μπορεί να γίνει σε δύο δόσεις).

3. Οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βραχνά. Μάλιστα για δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, από το φθινόπωρο και μετά πρέπει να γίνονται δύο διαφορετικές πληρωμές για την κύρια ασφάλιση συν μια επιπλέον για την επικουρική εξαιτίας του γεγονότος ότι ο αρχικός υπολογισμός των εισφορών γίνεται με βάση τα «έναντι» ενώ κατά την τελική εκκαθάριση μπορεί να προκύπτει και επιπλέον διαφορά προς καταβολή η οποία γίνεται με ξεχωριστό ειδοποιητήριο. Η διπλή πληρωμή είναι βέβαιη για όσους εμφανίζουν αύξηση αποδοχών από τη μία χρονιά στην άλλη.

4.Ο ΕΝΦΙΑ –υποχρέωση όλων των ιδιοκτητών μεταξύ των οποίων  και των επαγγελματιών- αναμένεται ότι θα πληρωθεί φέτος σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο καθώς η εκκαθάριση έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο

Εκτός από τις τρέχουσες υποχρεώσεις, ο οφειλέτης της εφορίας θα πρέπει να πληρώνει τη δόση για τις οφειλές στην εφορία, και αν βαρύνεται να οφειλές και στο ασφαλιστικό ταμείο (κάτι εξαιρετικά πιθανό για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες) θα πρέπει να πληρώνει και μια ακόμη δόση προς τον ασφαλιστικό φορέα.

Προφανώς το κίνητρο είναι ισχυρό και στις δύο ρυθμίσεις. Από τη μία γλιτώνει εισφορές από την άλλη προσαυξήσεις. Ωστόσο, πρέπει κάθε μήνα που περνάει να πληρώνονται τα πάντα στην ώρα τους. Πόσοι θα αντέξουν;

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα