Παναγία των Παρισίων: Mεγάλη καταστροφή - Τι σώθηκε και τι αγνοείται από τους θησαυρούς

Παναγία των Παρισίων: Mεγάλη καταστροφή - Τι σώθηκε και τι αγνοείται από τους θησαυρούς

Όλες οι εστίες φωτιάς έσβησαν στη Νοτρ Νταμ» ανακοίνωσε η πυροσβεστική των Παρισίων, δίνοντας τέλος στον πύρινο εφιάλτη που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του ιστορικού μνημείου, προκαλώντας παγκόσμια θλίψη.

«Όλη η φωτιά έσβησε. Βρισκόμαστε πλέον στη φάση της εμπειρογνωμοσύνης», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παρισιού, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μπροστά στη Νοτρ Νταμ και διευκρίνισε πως η «σφοδρή πυρκαγιά» «διαδόθηκε πολύ γρήγορα σε ολόκληρη τη στέγη» σε «περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα».

«Το θέμα για τους πυροσβέστες του Παρισιού ήταν μέχρι το πρωί να διαφυλάξουν τα δύο κωδωνοστάσια, το Βόρειο και το Νότιο, για να εξασφαλίσουν ότι οι πύργοι δεν θα πληγούν. Και αυτό συνέβη», υπογράμμισε εκφράζοντας επίσης τη χαρά του για τη διάσωση «των δύο κωδωνοστασίων, των δύο πύργων και έργων».

Η ανακοίνωση της πυροσβεστικής σημαίνει παράλληλα την ένραξη της επόμενης μέρας για το μνημείο, τις προσπάθειες που θα γίνουν για να αποφευχθεί περεταίρω καταστροφή αλλά και τις εργασίες συντήρησης και ανοικοδόμησης που θα ακολουθήσουν.

Ερωτηματικό η στατικότατα του κτηρίου

Ο Γάλλος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνές δήλωσε σήμερα ότι η αιτία της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων δεν είναι γνωστή ακόμη, με τις αρχές να συνεχίζουν την έρευνα για το πώς ξέσπασε.

«Η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο, όμως δεν έχει σβήσει εντελώς», επεσήμανε ο Νουνές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έξω από τον εμβληματικό καθεδρικό ναό στο Παρίσι, ενώ πρόσθεσε ότι το ερώτημα πλέον είναι να μάθουμε «πώς θα συμπεριφερθεί το κτίριο».

«Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς έχει αποσοβηθεί, το ζήτημα είναι δομικό: να δούμε πώς θα αντισταθεί το κτίριο στην πολύ μεγάλη πυρκαγιά της νύκτας», επεσήμανε ο Γάλλος υφυπουργός λίγο πριν τις 07:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας).

«Για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με ειδικούς, με αρχιτέκτονες κτιρίων στη Γαλλία για να προσπαθήσουμε να καθορίσουμε αν η δομή είναι σταθερή και αν οι πυροσβέστες μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό για να συνεχίσουν το έργο τους», κατέληξε ο Νουνές.

«Μια τόσο μεγάλη φωτιά έχει επιπτώσεις στις δομές, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εξακολουθούν να είναι σταθερές ώστε να επιτρέψουμε στους άνδρες μας να ξαναμπούν στο εσωτερικό. Το έκαναν στη διάρκεια αυτής της νύκτας με πολλή γενναιότητα στα κωδωνοστάσια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά από το εσωτερικό και να αποτρέψουν την κατάρρευσή τους», εξήγησε ο ίδιος.

«Χωρίς την επέμβασή τους (των πυροσβεστών), η οποία έγινε με κίνδυνο τη ζωή τους, είναι βέβαιο ότι θα είχαν καταρρεύσει», τόνισε ο Νουνές.

Οι πυροσβέστες έδωσαν τιτάνια μάχη προκειμένου να σωθούν θησαυροί στο εσωτερικό του ναού. Έργα αρχιτεκτονικής, μουσικά όργανα, αγάλματα, ξυλόγλυπτα και εκκλησιαστικά κειμήλια και ένα πανέμορφο εκκλησιαστικό όργανο με τους 8.000 αυλούς μέχρι το γλυπτό του  Nicolas Coustou, η αποκαθήλωση του Χριστού από τον Σταυρό. Ο πλήρης κατάλογος των έργων τέχνης του ναού υπάρχει στην ιστοσελίδα του και βάσει αυτού θα γίνει η απογραφή των καταστροφών,  σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian. 

Τι έχει σωθεί

Το ακάνθινο στεφάνι 

Ένα από τα σπουδαιότερα κειμήλια επιβεβαιώθηκε ότι έχει διασωθεί από την Δήμαρχο του Παρισιού. Το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού προέρχεται από την Ιερουσαλήμ και δόθηκε στο βασιλιά Λουδοβίκο Θ’ το 1238, ο οποίος έχτισε το Sainte Chappelle στο Παρίσι. Αργότερα μεταφέρθηκε στην Παναγία των Παρισίων.

Ο χιτώνας του Αγίου Λουδοβίκου

Ένα ένδυμα από λινό του 13ου αιώνα όταν ολοκληρώθηκε η κτίση του ναού. Λέγεται ότι ανήκε στο βασιλιά Λουδοβίκο, τον μοναδικό βασιλιά που έγινε Άγιος.  Ο Λουδοβίκος στέφθηκε βασιλιάς το 1226, συμμετείχε στην έβδομη σταυροφορία και πέθανε κατά τη διάρκειά της το 1270. Έγινε άγιος στο 1297. 

Βορινό παράθυρο-Ροζέτα

Ένα από τα τεράστια βιτρό της Παναγίας έχουν σωθεί σύμφωνα με την μαρτυρία του δημοσιογράφου Laurent Valdiguié. 

Άγνωστη ακόμα η τύχη τους 

Το γλυπτό του Νικολά Κουστού

 «Η αποκαθήλωση του Χριστού από το Σταυρό», ένα από τα κεντρικά στοιχεία του καθεδρικού. Οι αρχικές φωτογραφίες έδειξαν ότι το γλυπτό ήταν ως επί το πλείστον αβλαβές, αλλά η κατάστασή του δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Τα περίφημα βιτρό του ναού 

Υπάρχουν συγκρουόμενες αναφορές σχετικά με την κατάσταση των βιτρό στα παράθυρα της Notre Dame. Σύμφωνα με δημοσιεύματα δημοσιογράφων, όλα τα παράθυρα - συμπεριλαμβανομένου του βόρειου είχαν λιώσει. Ωστόσο, το νότιο παράθυρο αναφέρθηκε αργότερα αποθηκευμένο. Η Βρετανίδα βουλευτής Yvette Cooper, η οποία βρισκόταν στον καθεδρικό ναό εκείνη την ώρα ανέφερε ότι είχε πέσει.

Ένα κομμάτι Τίμιου ξύλου και ένα αυθεντικό καρφί της Σταύρωσης

Μαζί με το ακάνθινο στεφάνι υπήρχε και ένα αυθεντικό όπως λεγόταν κομμάτι Τίμιου Ξύλου από τον σταυρό του Ιησού και ένα αυθεντικό καρφί από τη Σταύρωση. Δεν είναι σαφές αν έχουν σωθεί.

Το Μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο

Η κατάσταση του τεράστιου εκκλησιαστικού οργάνου της Notre Dame, 8.000  αυλών, είναι άγνωστη. Κατασκευάστηκε το 1403.

Η Μαντόνα και το βρέφος

Ένα εμβληματικό άγαλμα που δέσποζε - γνωστό και ως Notre Dame de Paris που έδωσε το όνομά του στον καθεδρικό ναό και απεικονίζει την Παναγία και τον Ιησού. Δημιουργήθηκε τον 14ο αιώνα, μεταφέρθηκε στην Παναγία των Παρισίων το 1818.

Οι Καμπάνες του καθεδρικού ναού

Ο καθεδρικός ναός μας έχει 10 καμπάνες -η παλαιότερη που ονομάζεται Εμμανουήλ, ζυγίζει 13 τόνους και δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα και αναδιαμορφώθηκε το 1681.

Άγαλμα του Αγίου Ντενί

Ένα άλλο γλυπτό του 18ου αιώνα από τον Νικόλα Κουστού. Ο Άγιος Διονύσιος είναι ο προστάτης άγιος του Παρισιού, και μια απεικόνισή του ενώ κάνει κήρυγμα στήθηκε στον καθεδρικό ναό.

Πίνακας του Αγίου Θωμά Ακινάτη

Δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα, και δόθηκε στον καθεδρικό ναό το 1974. Ο πίνακας αυτός  απεικονίζει τον άγιο και τους ανθρώπους που πίνουν νερό από μια πηγή σοφίας.

 

 

topontiki, thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα