Για ποια κατηγορία συνταξιούχων έρχονται αναδρομικές αυξήσεις ως και 40%

Για ποια κατηγορία συνταξιούχων έρχονται αναδρομικές αυξήσεις ως και 40%

Αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας που έχουν ήδη εκδοθεί με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Και αυτό γιατί η αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης από 50% σε 70%, βάσει του σχεδιασμού που αναμένεται να οριστικοποιηθεί με την κατάθεση του πολυαναμενόμενου σχεδίου νόμου στη Βουλή, θα ισχύσει αναδρομικά, από 13 Μαΐου του 2016.

Αυτό στην πράξη οδηγεί στον επανυπολογισμό περίπου 40.000 συντάξεων που έχουν ήδη εκδοθεί, με βάση το νέο προωθούμενο τρόπο. Σύμφωνα δε με τους ειδικούς, οι νέες αυτές συντάξεις αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 40%.

Εφόσον περάσει τελικά η πρόταση για αναδρομική εφαρμογή της διάταξης, οι περίπου 40.000 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας θα πρέπει να λάβουν αναδρομικά ακόμη και έως 35 μηνών.

Αναλυτικά, ο Ν. 4387/16 -γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου- για τις συντάξεις χηρείας προβλέπει τα εξής:

- για την πρώτη τριετία, η σύνταξη χηρείας καταβάλλεται ανεξαρτήτου ηλικίας,

- αν στη λήξη της τριετίας ο δικαιούχος δεν έχει κλείσει τα 55, τότε η σύνταξη διακόπτεται οριστικά,

- αν είναι ήδη 55 ετών κατά την υποβολή αίτησης, τότε και μόνον τότε η σύνταξη λόγω θανάτου καταβάλλεται για μια τριετία στο 50% και συνεχίζει στο ίδιο ποσοστό και μετά την τριετία,

- αν το 55ο έτος του δικαιούχου συμπληρώνεται στη λήξη της τριετίας, τότε η σύνταξη αναστέλλεται αλλά επαναχορηγείται στο 67ο έτος,

- εάν ο/η σύζυγος κλείνει τα 55 -ως την ενηλικίωση των παιδιών που παίρνουν μερίδιο από τη σύνταξη του θανόντα ή μέχρι την ηλικία των 24 ετών αν σπουδάζουν-, τότε η σύνταξη καταβάλλεται (μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή τη συμπλήρωση του 24ου έτους) και έκτοτε αναστέλλεται για να επαναχορηγηθεί στα 67.

- Προσοχή. Αν ο/η σύζυγος βρει δουλειά ή παίρνει ήδη δική του σύνταξη, η σύνταξη θανάτου περιορίζεται για πάντα στο 50% της σύνταξης χηρείας.

 

economy365

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα