Στάση αναμονής από τους Ευρωπαίους στην αξιολόγηση για την α’ κατοικία

Στάση αναμονής από τους Ευρωπαίους στην αξιολόγηση για την α’ κατοικία

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα την αξιολόγηση του καινούργιου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρντ, τρεις ημέρες πριν το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Η κ. Μπράιτχαρντ σημείωσε πως η Κομισιόν εξετάζει την τροπολογία που ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική Βουλή και συνάμα περιμένει να μελετήσει τις υπουργικές αποφάσεις βάσει των οποίων θα εφαρμοστεί το πλαίσιο που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη.

Έως τώρα δεν έχει εκδοθεί καμία σχετική υπουργική απόφαση.

Προσέθεσε πως οι θεσμοί είναι σε «συνεχή επαφή» με τις ελληνικές Αρχές ώστε να διευθετηθεί οιαδήποτε εκκρεμότητα και να διατηρηθεί η δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας πριν το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής.

Η εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε εάν οι Βρυξέλλες έχουν ενστάσεις για την τροπολογία.

Εάν οι θεσμοί κρίνουν πως το νέο πλαίσιο ικανοποιεί τις απαιτήσεις τους – ειδικά σε ό,τι αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στην προστασία ώστε να μην ευνοούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές σε βάρος των τραπεζών – τότε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που έχει λαμβάνει η Αθήνα.

Διαφορετικά, η αποδέσμευση των χρημάτων θα μετατεθεί για δεύτερη φορά και θα συζητηθεί εκ νέου στο Eurogroup της 16ης Μαΐου.

Η ελληνική πλευρά δεν χρειάζεται άμεσα το 1 δισεκ. ευρώ, που προέρχεται από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων που διακρατεί το ευρωσύστημα, καθώς το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» και οι δύο πετυχημένες έξοδοι στις αγορές από τις αρχές του έτους προσφέρουν επαρκή ρευστότητα. 

Ωστόσο, τυχόν νέα αναβολή της εκταμίευσης θα συνιστά αρνητικό μήνυμα στις αγορές, την στιγμή που η Αθήνα προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα.

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα