Με τα κριτήρια προστασίας της α΄κατοικίας οι 120 δόσεις. Η νέα ρύθμιση και οι κόφτες

Με τα κριτήρια προστασίας της α΄κατοικίας οι 120 δόσεις. Η νέα ρύθμιση και οι κόφτες

Με πολλές εξαιρέσεις και «κόφτες» επανασχεδιάζεται η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τις γιορτές του Πάσχα. Μετά το δραστικό «μαχαίρι» και την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης σε σχέση με αυτά που είχε υποσχεθεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η νέα ρύθμιση για χρέη προς το Δημόσιο γίνεται λιγότερο ελκυστική και θα προϊδεάζει με τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση που αφορά αποκλειστικά την εφορία (όχι τα ασφαλιστικά ταμεία) θα εξαιρεθούν όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 15.000-20.000 ευρώ ή περιουσία, κινητή και ακίνητη (πλην της πρώτης κατοικίας) και την οποία θα μπορούσαν να εκποιήσουν για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, ενώ θα ισχύσουν και εισοδηματικά όρια τα οποία θα προσαυξάνονται ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

Οι πιστωτές της χώρας δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση στη θεσμοθέτηση ρύθμισης χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως αρχικώς σχεδίαζε η κυβέρνηση, με στόχο όχι μόνο να «κερδίσει» του οφειλέτες-ψηφοφόρους αλλά και για να αντλήσει έσοδα που θα στηρίξουν τους στόχους του προϋπολογισμού.

Οπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στη ρύθμιση τη εφορίας θα περιλαμβάνονται περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι και επιχειρηματίες που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Εκτός όμως από τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια μπαίνουν και άλλοι «κόφτες».

Ο ίδιος παράγοντας τονίζει ότι δεν θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα  και τα ίδια σταθμά για τους οφειλέτες ακόμα και εάν έχουν τα ίδια χρέη.

Οπως είπε δεν μπορεί δύο φορολογούμενοι να χρωστούν ίδιο ποσό και να τους χορηγηθεί ο ίδιος αριθμός δόσεων, τη στιγμή που ένας εκ των δύο έχει τριπλάσιο εισόδημα. Σύμφωνα με πληροφορίες  η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:

• Εισοδηματικά όρια ανάλογα με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια (12.500 ευρώ για τον άγαμο 8.500 για τη σύζυγο, προσαύξηση για τα παιδιά) και το ύψος της οφειλής.

• Εξαίρεση από τη ρύθμιση των οφειλετών με καταθέσεις άνω των 15.000-20.000 ευρώ ή περιουσία, κινητή και ακίνητη (πλην της πρώτης κατοικίας).

• Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις. 

• Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

• Αποπληρωμή χρέους σε 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης 25-50 ευρώ.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες είναι ότι τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση να μην έχουν δημιουργήσει νέα χρέη ή τουλάχιστον να τα έχουν τακτοποιήσει μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Στην περίπτωση δηλαδή που η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τυχόν οφειλές του πρώτου τετραμήνου του 2019.

Η πάγια ρύθμιση

Εκτός από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης σε 36-48 δόσεις. Αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των δόσεων, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι κατά πάσα πιθανότητα οι δόσεις θα ανέλθουν στις 36 και υπό προϋποθέσεις θα φθάνουν τις 48. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι ανάλογα με την προέλευση της οφειλής θα παρέχονται συγκεκριμένες δόσεις. Για παράδειγμα, για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ κάποιος θα μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του κατά ανώτατο όριο σε 24 δόσεις, ενώ για χρέη που προκύπτουν από κληρονομιές οι δόσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες και ενδεχομένως να ξεπερνούν τις 36, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και της δυνατότητας του φορολογουμένου να ανταποκριθεί στη ρύθμιση. Σήμερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και μπορούν να φθάσουν υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις τις 24. Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση και η υποβολή τόσο της αίτησης, όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης, μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση αποτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ή αν το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί αναστέλλεται.

Εκτίναξη χρεών λόγω υπερφορολόγησης

H πολιτική των υψηλών φορολογικών συντελεστών που συνοδεύονται από έκτακτες φορολογίες, όπως η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και ο εξωπραγματικός ΕΝΦΙΑ, οδήγησε τα νοικοκυριά σε δεινή θέση, αφήνοντας απλήρωτους φόρους 9,1 δισ. ευρώ το 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις αρχές του περασμένου έτους έως και τα τέλη Δεκεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 118.361 κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που έχουν χρέη προς την εφορία. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το μεγάλο κύμα των κατασχέσεων πραγματοποιήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2018 και έκτοτε η εφορία έκοψε ρυθμό, εξαιτίας κυρίως των άδειων τραπεζικών λογαριασμών αλλά και της φορολογικής συμμόρφωσης αρκετών οφειλετών του Δημοσίου. Το εντυπωσιακό, πάντως, είναι ότι τον μήνα της εξόδου από το μνημόνιο οι κατασχέσεις μειώθηκαν κάθετα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, στο διάστημα Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν το 2018 κατά 10,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,1 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι και τα υπόλοιπα διάφορα πρόστιμα και καταπτώσεις εγγυήσεων, παγιώνοντας μια κατάσταση που ξεκίνησε το 2010.

Ειδικότερα:

1. Τα χρέη των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων φθάνουν συνολικά στα 104,6 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που αναλογούν, ξεπερνούν τα 185 δισ. ευρώ.

2. Τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους 2018 έως και τον Δεκέμβριο ανέρχονται στα 10,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,1 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.

3. Οσο και αν γίνεται λόγος για φορολογική συμμόρφωση, από το 2010 έως σήμερα οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν αυξηθεί κατά 3 εκατομμύρια. Συγκεκριμένα, από 1 εκατομμύριο που ήταν οι οφειλέτες πριν από την κρίση, σήμερα ανέρχονται σε 4,06 εκατομμύρια.

kathimerini

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα