Λαγκάρντ: Απροετοίμαστη η ευρωζώνη για την επόμενη κρίση

Λαγκάρντ: Απροετοίμαστη η ευρωζώνη για την επόμενη κρίση

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτίμησε ότι η ευρωζώνη δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την επόμενη κρίση και ζήτησε την ενίσχυση του τραπεζικού της συστήματος, σε ομιλία της σε συνέδριο στο Παρίσι.

«Η νομισματική ένωση είναι πραγματικά πιο ανθεκτική απ’ ό,τι ήταν πριν από 10 χρόνια, αλλά όχι αρκετά», δήλωσε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τράπεζα της Γαλλίας, διατυπώνοντας μια προειδοποίηση όλο και πιο σοβαρή ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας επιδεινώνονται.

Οπως αναφέρει ο ant1news.gr, η Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι η ευρωζώνη «βίωσε μια βίαιη καταιγίδα κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση» του 2008, «λίγο αργότερα μία ακόμη, κατά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη».

«Πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις φέρουν ακόμα τα οδυνηρά σημάδια από αυτά τα γεγονότα, πηγές οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των χωρών-μελών και στις ίδιες τις χώρες», δήλωσε στο συνέδριο, που διοργανώθηκε με αφορμή τα 20 χρόνια του ενιαίου νομίσματος.

«Το τραπεζικό της σύστημα είναι πιο ασφαλές, αλλά όχι αρκετά ασφαλές», δήλωσε η Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα ήταν λάθος να πει κανείς ότι η Ευρώπη καθυστερεί να παράγει ένα χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα πλήρως ανεπτυγμένο», χαρακτηρίζοντάς το «νεαρό και μη ολοκληρωμένο».

«Είναι τώρα που πρέπει να δώσουμε μια νέα ώθηση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην ευρωζώνη», επέμεινε η Λαγκάρντ. «Στα 20 χρόνια, ήρθε η στιγμή για να λάβει η ευρωζώνη μια νέα δυναμική και να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση και την ένωση κεφαλαιαγορών, για να αποκομίσει σήμερα τα οφέλη», πρόσθεσε.

Η Λαγκάρντ ζήτησε επίσης να «συσταθεί ένα ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων» που θα το χρηματοδοτούν οι τράπεζες και όχι οι φορολογούμενοι.

Για να επιτευχθεί αυτό, η ΕΕ πρέπει να έχει «ένα τραπεζικό σύστημα ικανό να αντέχει τις καταιγίδες» για να διαφοροποιούνται «οι κίνδυνοι στο σύνολο του οικοσυστήματος και να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη».

«Προτρέπω σήμερα τους ηγέτες στην ευρωζώνη να αναβιώσουν εκ νέου τη συζήτηση, να διαπραγματευθούν καλή τη πίστει και να προχωρήσουν σε δύσκολους συμβιβασμούς, για να απελευθερώσουν όλη τη δυναμική της τραπεζική ένωση», δήλωσε ενώ ζήτησε και μια «ενιαία, ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά, ολοκληρωμένη και ευημερούσα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα