Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αθήνα

Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αθήνα

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον ∆ήµο Αθηναίων καθώς επίσης και σε άλλα τρία αστικά κέντρα της περιφέρειας, στη Λαµία, τη Λιβαδειά και στον Βόλο, έχουν την… τελευταία ευκαιρία για να δηλώσουν την περιουσία τους στο κτηματολόγιο.

Η προανάρτηση για τον µεγαλύτερο δήµο της χώρας, η οποία αναµένεται να γίνει πιθανότατα στις 22 Απριλίου στο Κεντρικό Γραφείο Κτηµατογράφησης στο Γαλάτσι, αποτελεί το επόµενο µεγάλο στοίχηµα της διαδικασίας για το κτηματολόγιο.

Στο… πόδι 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στην πρωτεύουσα!

Οι ιδιοκτήτες των περισσότερων από 700.000 ακινήτων στην Αθήνα αλλά και τις άλλες τρεις πόλεις θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς ενδεχομένως θα χρειαστούν διορθώσεις. Μέχρι τότε, όσοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα δήλωση, θα µπορούν να το κάνουν στα γραφεία του αναδόχου στην οδό Πατησίων 48, ενώ από την προανάρτηση και µετά δηλώσεις θα υποβάλλονται εκπρόθεσµα στο Γαλάτσι.

Έξτρα επίδομα με τη μορφή δώρου Πάσχα μελετά η κυβέρνηση! Δικαιούχοι δημόσιοι...

Η διαδικασία κτηµατογράφησης στις περιοχές αυτές είχε καθυστερήσει σηµαντικά εξαιτίας δικαστικών διενέξεων, ενώ από την επεξεργασία των στοιχείων που δηλώθηκαν έχουν προκύψει περισσότερα από 5.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη, δηλαδή που δεν δηλώθηκαν από κανέναν, εκ των οποίων τα 1.700 στην Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, εκτιµάται ότι αρκετά εξ αυτών είναι ακίνητα που έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ κάποια ενδέχεται να ανήκουν σε οµογενείς, οι οποίοι δεν έχουν ενηµερωθεί δεδοµένου ότι και η καµπάνια πληροφόρησης του φορέα για το κτηματολόγιο δεν προχώρησε, αφού ο σχετικός διαγωνισµός είχε κηρυχθεί άγονος.

Μέσω της προανάρτησης των κτηµατολογικών διαγραµµάτων και πινάκων, θα ενηµερωθούν οι δικαιούχοι για την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους. Από εκεί και πέρα, θα έχουν τη δυνατότητα, εντός προθεσµίας 45 ηµερών από την έναρξη της προανάρτησης, να υποβάλουν «αίτηση επανεξέτασης στοιχείων», στην οποία θα επισηµαίνουν τυχόν σφάλµατα που διαπιστώνουν. Κατά την προανάρτηση η κτηµατολογική βάση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηµατολογίου. Με χρήση των κωδικών Τaxis, οι ιδιοκτήτες θα µπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία των εµπράγµατων δικαιωµάτων που τους αφορούν και των αντίστοιχων ακινήτων και να επαληθεύσουν την ορθότητά τους.

Κτηματολόγιο – Σύµφωνα µε τα στοιχεία του αναδόχου της συγκεκριµένης µελέτης, τα δικαιώµατα στις περιοχές αυτές αναλύονται ως εξής

– Στον ∆ήµο Αθηναίων υπάρχουν 1.250.000 ενεργά δικαιώµατα που αφορούν σε 726.000 ακίνητα ή 65.000 γεωτεµάχια (οικόπεδα), ενώ από τη µέχρι τώρα επεξεργασία έχουν προκύψει 1.700 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη.

– Στον Βόλο τα ενεργά δικαιώµατα είναι 160.000 και τα έως σήµερα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα είναι 500.

– Στη Λαµία τα δικαιώµατα είναι 130.000 και τα αγνώστου ιδιοκτήτη 800 ακίνητα.

– Στη Λιβαδειά τα ενεργά δικαιώµατα ανέρχονται σε 70.000 και τα αγνώστου ιδιοκτήτη είναι 2.200 ακίνητα, εκ των οποίων αρκετά αγροτεµάχια. κτηματολόγιο

Προλαβαίνετε για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις στο κτηματολόγιο!

Η προθεσµία για τις αρχικές δηλώσεις έχει εκπνεύσει εδώ και πάνω από µία… δεκαετία, καθώς η πρώτη φάση κτηµατογράφησης στις περιοχές αυτές είχε γίνει το 2008. Παρόλα αυτά, οι ιδιοκτήτες µπορούν έστω και τώρα να προβούν σε εκπρόθεσµες δηλώσεις, για τις οποίες αν και προβλέπονται πρόστιµα, δεν έχουν επιβληθεί ως τώρα καθώς δεν έχει προηγηθεί η σχετική απαραίτητη υπουργική απόφαση. Ειδικά η περιοχή της Αθήνας αποτελεί τη µεγαλύτερη πρόκληση της κτηµατογράφησης της χώρας, όπως επισηµαίνει στο «Εθνος» ο Γιώργος ∆ηµητρίου, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει τον ∆ήµο Αθηναίων και τις άλλες τρεις πόλεις και συντονιστής του έργου:

 

«Πρόκειται για το µεγαλύτερο αντικείµενο µελέτης που έχει αντιµετωπιστεί και, παρά το γεγονός ότι δεν έχει δυσκολίες εντοπισµού, και µόνο λόγω του µεγέθους του αποτελεί µεγάλο στοίχηµα για το κτηµατολόγιο» τονίζει, προσθέτοντας ότι γίνεται σηµαντική εκστρατεία ενηµέρωσης και των οµογενών µέσω αποστολής επιστολών. Παρά τις δυσκολίες, πάντως, οι ιδιοκτήτες της Αθήνας φάνηκαν ιδιαίτερα συνεπείς στη δήλωση της περιουσίας τους σε συντριπτικά ποσοστά.

Το αντικείµενο παραµένει «ζωντανό» όλα αυτά τα χρόνια καθώς εξακολουθούν να δηλώνουν και οποιαδήποτε µεταβολή

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε µέρα που περνάει στα γραφεία της Πατησίων δηλώνονται περί τις 100 επιγενόµενες πράξεις (µεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες κ.λπ.).

Πλέον η συγκεκριµένη µελέτη βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης της επεξεργασίας των στοιχείων που έχουν δηλωθεί. Θα ακολουθήσει η προανάρτηση των κτηµατολογικών πινάκων, οπότε και για διάστηµα 45 ηµερών οι πολίτες θα µπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις διόρθωσης για ενδεχόµενα λάθη, ατελώς και χωρίς να χρειάζεται να φτάσουν στο στάδιο των ενστάσεων και της εξέτασής τους από επιτροπές. Στους ιδιοκτήτες θα αποσταλούν επιστολές στις διευθύνσεις που είχαν δηλώσει, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει και οι ίδιοι να είναι σε εγρήγορση. κτηματολόγιο

Ολοταχώς για το… Γαλάτσι

Αν αναλογιστούμε πως ότι η προανάρτηση θα γίνει στο Κεντρικό Γραφείο Κτηµατογράφησης του Γαλατσίου, το οποίο έχει µισθωθεί για διάστηµα τουλάχιστον 10 µηνών, οι αλλαγές στη φάση της προανάρτησης θα υποβάλλονται εκεί.

Το επόµενο στάδιο είναι η ανάρτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι πολίτες θα έχουν δικαίωµα υποβολής ενστάσεων (2 µήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και 4 για τους κατοίκους εξωτερικού).

Επίσης πρέπει να σημειωθεί πως αναμένεται να µεσολαβήσει διάστηµα περίπου επτά ετών έως την οριστικοποίηση των εγγραφών, οπότε πλέον οι πολίτες που έχουν «ξεχαστεί» θα µπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά µόνο αποζηµίωση για τα ακίνητά τους που έχουν χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και όχι να τους επιστραφεί η κυριότητα των ακινήτων, τα οποία βάσει του νόµου θα περιέλθουν στο ∆ηµόσιο.

Ωστόσο, τουλάχιστον για τις συγκεκριµένες τέσσερις πόλεις, ο κ. ∆ηµητρίου εκτιµά ότι «ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα βρεθούν στο τέλος της διαδικασίας να χάνουν τα ακίνητά τους».

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα