Την χρυσή τομή ψάχνουν κυβέρνηση – θεσμοί για τον νέο νόμο Κατσέλη

Την χρυσή τομή ψάχνουν κυβέρνηση – θεσμοί για τον νέο νόμο Κατσέλη

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά κυβέρνηση και θεσμοί εξακολουθούν να αναζητούν συμβιβαστική λύση για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το ΕuroWorking Group της Δευτέρας ώστε αμέσως μετά να ανοίξει ο δρόμος για την κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου το οποίο  θα ξεκλειδώσει τη δόση του 1 δισ. ευρώ για την Αθήνα.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στην περίπτωση που  οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών δεν έχουν θετική κατάληξη και οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να πιέζουν προκειμένου να μπει ψαλίδι στον αριθμό των δανειοληπτών οι οποίοι θα ωφεληθούν από το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας τότε η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μονομερή νομοθέτηση των νέων ρυθμίσεων. Το οικονομικό επιτελείο, έχοντας ήδη ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχυ, φοβάται το πολιτικό κόστος που θα είχε μια δραστική περικοπή των κριτηρίων η οποία θα οδηγούσε εκτός προστασίας μεγάλο αριθμό δανειοληπτών, όπως ζητούν οι θεσμοί. Από την άλλη πλευρά  οι δανειστές κρατούν σκληρή στάση εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση τους αγνόησε σε άλλες αποφάσεις, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά.

Στη χθεσινή πολύωρη τηλεδιάσκεψη που είχαν με τους δανειστές Τσακαλώτος, Λιάκος και Παπαγιαννάκος δεν βγήκε λευκός καπνός. Καταγράφηκαν οι διαφωνίες ενώ στις συζητήσεις μπαίνει σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο που βρίσκεται στην Αθήνα για συνέδριο της Ε.Ε και του ΙΟΒΕ. Ο Ιρλανδός αξιωματούχος θα επιδιώξει να γεφυρώσει τις πολιτικές διαφορές Αθήνας  και θεσμών.

Οι συζητήσεις πάντως συνεχίζονται με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον υπάρξουν υπαναχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών.

Στο πλαίσιο αναζήτησης λύσης η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να μειώσει το ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας για τα ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια,  ώστε να τα κρατήσει εντός του πλαισίου προστασίας, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των θεσμών.   Αντίθετα δεν είναι διατεθειμένη να μειώσει την περίμετρο προστασίας για τα στεγαστικά ψαλιδίζοντας την αντικειμενική αξία των 250.000 ευρώ.

Οι θεσμοί ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται να διαμορφώνεται από τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως τις 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια (από 250.000 ευρώ) και το ύψος της οφειλής να είναι μέχρι 100.000 ευρώ (από 130.000 ευρώ). Ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια ζητούν το ύψος της αντικειμενικής αξίας να διαμορφωθεί ακόμα χαμηλότερα στις 130.000 ευρώ και το

Οσον αφορά στα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του 1 δις. ευρώ ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν κλείσει στο σύνολό τους και σημειώνουν ότι  υποστηρίζουν ότι πρώτα θα κλείσει το θέμα των νέων διατάξεων για την προστασία της α’ κατοικίας και μετά θα ανοίξει η συζήτηση για τις ρυθμίσεις οφειλών σε έως 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

news.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα