Brexit: Μηδενικοί δασμοί στις περισσότερες εισαγωγές σε περίπτωση no deal

Brexit: Μηδενικοί δασμοί στις περισσότερες εισαγωγές σε περίπτωση no deal

Η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να μηδενίσει τους δασμούς για τη μεγάλη πλειοψηφία των προϊόντων που θα εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, το 87% των εισαγόμενων προϊόντων, τόσο από την ΕΕ όσο και από τρίτες χώρες, δε θα επιβαρύνονται με δασμούς.

Το πλάνο αυτό σηματοδοτεί μία σημαντική απελευθέρωση των εμπορικών περιορισμών που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς θα είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει την ίδια πολιτική έναντι όλων των χωρών, μελών της ΕΕ και μη.

Θα πρόκειται δε για προσωρινή ρύθμιση, μέχρις ότου η κυβέρνηση διαπραγματευτεί οριστικούς όρους με άλλες χώρες.

Στο 13% των προϊόντων στα οποία θα επιβάλλονται δασμοί περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το βοδινό και χοιρινό κρέας, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυτοκίνητα.

Ο υφυπουργός Εμπορίου Τζορτζ Χόλινγκμπερι δήλωσε: «Αν φύγουμε χωρίς συμφωνία, θα καθορίσουμε την πλειοψηφία των δασμών στις εισαγωγές στο μηδέν, ενώ θα διατηρήσουμε δασμούς για τις πιο ευαίσθητες βιομηχανίες. Αυτή η ισορροπημένη προσέγγιση θα βοηθήσει να υποστηριχθούν οι βρετανικές θέσεις εργασίας και να αποφευχθούν πιθανές αυξήσεις στις τιμές που θα έπλητταν τα φτωχότερα νοικοκυριά».

Παράλληλα η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας θα καταργήσει όλους τους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας εκτός από έναν μικρός αριθμό μέτρων για τη συμμόρφωση με διεθνείς υποχρεώσεις, όπως για τη διαφύλαξη της βιοασφάλειας της νήσου της Ιρλανδίας.

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα