Ο νέος ν. Κατσέλη στον προκρούστη του Eurogroup. Έρχονται Αθήνα οι θεσμοί

Στο Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες με 3ο θέμα την Ελλάδα θα φανεί αν η προσπάθεια που έγινε τις προηγούμενες ημέρες για να γεφυρωθούν οι διαφορές - ειδικά στο θέμα του νέου ν. Κατσέλη - απέδωσαν. Μία τελευταία απόπειρα διά ζώσης επαφών δεν αποκλείεται να λάβει χώρα σήμερα το πρωί, με πιθανή τη διενέργεια και έκτακτου EWG, αν υπάρξει πρόοδος.

Ωστόσο, προς το παρόν το σενάριο μίας "καθαρής" έγκρισης της "δόσης" των 970 εκατ. ευρώ (παρεμβάσεις ελάφρυνσης χρέους) θεωρείται ότι έχει λίγες πιθανότητες.

Η δυσκολία του εγχειρήματος επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη από αξιωματούχο της Ευρωζώνης. Ενημερώνοντας δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες για τη σημερινή σύνοδο έκανε σαφές ότι, χωρίς να έχουν μηδενιστεί οι πιθανότητες μιας συμφωνίας, η λήψη απόφασης πλέον καθίσταται πολύ δύσκολη.

Έτσι, μία σειρά από εναλλακτικές έχουν τεθεί στο τραπέζι. Εξετάζεται μια "προέγκριση", δηλαδή η αποδοχή από το Eurogroup της προόδου σε μια σειρά από δράσεις που έπρεπε να γίνουν έως το τέλος του έτους, αλλά και η επισήμανση των ανοιχτών μετώπων. Σε αυτό το σενάριο μπορεί να δοθεί η δικαιοδοσία στο EWG να συνεδριάσει όταν ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες για να λάβει απόφαση (και σε επίπεδο ESM, καθώς πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα με άλλο "καπέλο").

Εναλλακτικά η απόφαση θα μεταφερθεί για την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup (στις 5/4). Το πιο ακραίο σενάριο είναι μια πολύμηνη αναβολή, που προς το παρόν δεν θεωρείται να έχει πιθανότητες.

Πάντως, σε όλα τα σενάρια, απαιτείται και η έγκριση από Κοινοβούλια κρατών-μελών. Έτσι, η απόφαση γίνεται καθαρά πολιτική. Στο "τραπέζι" εισέρχονται και οι πιέσεις της Ολλανδίας για την κατά γράμμα υλοποίηση των 16 προαπαιτούμενων, αλλά και οι ενστάσεις της Γερμανίας για το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Νέα κάθοδος στην Αθήνα

Ό,τι και να γίνει σήμερα, οι "θεσμοί" έχουν ήδη οργανώσει την επόμενη "κάθοδο" στην Αθήνα. Η ημερομηνία είναι πολύ κοντινή: προς το παρόν σχεδιάζουν να κατέβουν την 1η Απριλίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από το επόμενο άτυπο Eurogroup (της 5ης Απριλίου). Ακόμα μία κάθοδο σχεδιάζουν για τον Μάιο, πριν από τις ευρωεκλογές.

Ουσιαστικά διαμορφώνουν ένα πλέγμα συνεχών ελέγχων με χρονικό ορίζοντα έως τον Ιούνιο, οπότε έχει προγραμματιστεί η συζήτηση για την επόμενη αξιολόγηση σε υπουργικό επίπεδο.

Πάντως, πέραν των μετώπων της 2ης αξιολόγησης (νέος ν. Κατσέλη, λιγνίτες, οφειλές προς ιδιώτες, στελέχωση ΑΑΔΕ κλπ.), πλέον εισέρχονται στο μικροσκόπιο και νέα θέματα. Ένα εξ αυτών είναι το μεγάλο κύμα προσλήψεων στο Δημόσιο το 2018, αλλά και φέτος, που ξεπερνά τα όρια που θέτει η συμφωνία με τους δανειστές (σε επίπεδο έκτακτου προσωπικού). Το άλλο ζήτημα είναι τα αναδρομικά που διεκδικούνται μέσω δικαστικών αποφάσεων και η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση να εντάξει το δημοσιονομικό τους "αποτύπωμα" στον μεσοπρόθεσμό της σχεδιασμό. Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει και το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού. 

Στο τραπέζι θα τεθεί και η έκθεση του ΔΝΤ. Η πρώτη αποτίμηση του Ταμείου σε καθεστώς μετά-προγραμματικής εποπτείας εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα και θα παρουσιαστεί στους ΥΠΟΙΚ. Δίδεται έμφαση στην ανάγκη μείωσης των "κόκκινων" δανείων, αλλά και στη λήψη μέτρων για να αντισταθμισθεί η αύξηση του κατώτατου, που κρίθηκε υπερβολική.
Στο μικροσκόπιο εισέρχεται και μία 2η έκθεση για την Ελλάδα. Ο λόγος για το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα συζητηθεί σε επίπεδο Ecofin. Θα διαπιστώνει υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, θα αποφασιστεί η εκκίνηση της σχετικής –ειδικής– παρακολούθησης, ζητώντας από την κυβέρνηση διορθωτικές δράσεις (νέος άξονας εποπτείας).

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα