Τι θα γίνει με την εκταμίευση του 1 δισ. - Τα 3 πιθανά σενάρια

Τι θα γίνει με την εκταμίευση του 1 δισ. - Τα 3 πιθανά σενάρια

Έχοντας ήδη καταθέσει την τροπολογία για τις λιγνιτικές μονάδες και έχοντας έρθει πολύ κοντά στη συμφωνία για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, η κυβέρνηση ελπίζει σε «κάτι καλό» κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Δύο μορφές μπορεί να πάρει η θετική εξέλιξη: η πρώτη αφορά στην ανακοίνωση της συμφωνίας και στην εκκίνηση της διαδικασίας για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ ενώ η δεύτερη σε μια «θετική δήλωση» του Eurogroup και σε παραπομπή της τελικής απόφασης σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Euroworking Group νωρίτερα από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο.

Οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς συνεχίζονταν καθ’όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καθώς η ελληνική πλευρά θέλει να προλάβει το αρνητικό σενάριο που είναι η αναβολή της απόφασης. Κάτι τέτοιο, εκτιμάται ότι θα σταματήσει το… μπαράζ καλών ειδήσεων (το οποίο κορυφώθηκε με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου) επαναφέροντας την αβεβαιότητα.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, η ελληνική πλευρά, φαίνεται ότι έκανε κάποιους συμβιβασμούς όσον αφορά στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την κύρια κατοικία. Το ποιοι είναι αυτοί οι συμβιβασμοί, θα φανεί με την κατάθεση του νομοσχεδίου η οποία προγραμματίζεται μέσα στην εβδομάδα. Οι πιθανές εστίες συμβιβασμού έχουν να κάνουν με την ένταξη και των επιχειρηματικών δανείων αλλά και με τα όρια υπαγωγής στη ρύθμιση κυρίως σε ότι αφορά στην συνολική περιουσία των δανειοληπτών αλλά και στο ύψος των καταθέσεών τους.

Όποια και είναι η απόφαση σήμερα στο Eurogroup, το βέβαιο είναι ότι η ενεργοποίηση των μέτρων δεν πρόκειται να γίνει πριν περάσουν τουλάχιστον τρεις εβδομάδας. Και αυτό διότι θα απαιτηθεί και απόφαση αρκετών κοινοβουλίων της Ευρωζώνης αλλά και η απόφαση του ESM. Υπενθυμίζεται ότι τα 970 εκατ. ευρώ αποτελούν το άθροισμα που προκύπτει από τα ακόλουθα μέτρα:

1. Η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων. Είναι τα περίφημα ANFAs και SMPs με την πρώτη δόση της επιστροφής των κερδών να ανέρχεται στα 640 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχες δόσεις θα καταβάλλονται στην Ελλάδα ανά εξάμηνο καθώς το συνολικό ποσό των κερδών που κάνει να λαμβάνει η Ελλάδα ξεπερνά τα 4,5 δις. ευρώ.

2. Η επιστροφή του επιτοκιακού κέρδους για το β’ εξάμηνο του 2018 το οποίο διαμορφώνεται περίπου στα 110 εκατ. ευρώ. Έτσι, αθροίζοντας τα ANFAs με τα SMPs και το επιτοκιακό κέρδος του β’ εξαμήνου το καθαρό ποσό που θα εκταμιευτεί για την Ελλάδα ανέρχεται στα 750 εκατ. ευρώ.

3.  Η τρίτη παροχή έχει να κάνει με την κατάργηση του επιτοκιακού κέρδους για την τρέχουσα χρονιά. Για τα δύο φετινά εξάμηνα, αντιστοιχούν 220 εκατ. ευρώ και έτσι ο συνολικός λογαριασμός ανέρχεται κοντά στο 1 δις. ευρώ (ή για την ακρίβεια στα 970 εκατ. ευρώ). Τα 220 εκατ. ευρώ δεν είναι χρήματα που θα εισπραχθούν αλλά δαπάνη η οποία θα εξοικονομηθεί.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα