Επίδομα ενοικίου: Οι δικαιούχοι, τα ποσά και οι προϋποθέσεις

Επίδομα ενοικίου:  Οι δικαιούχοι, τα ποσά και οι προϋποθέσεις

Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σχετικά με τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος στέγασης, το οποίο είναι προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους.

Όπως ορίζεται στην απόφαση:

- Οι δικαιούχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις θα λάβουν το επίδομα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019. Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από την 1/1/2019 και καταβάλλεται στο σύνολό του ως πρώτη δόση για τους δικαιούχους που πληρούν τις προϋποθέσεις και στο όνομά τους υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο από την ημερομηνία αυτή. Δηλαδή, στην πρώτη πληρωμή που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο θα καταβληθούν στους δικαιούχους τα επιδόματα που δικαιούνται για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί τον Απρίλιο θα καταβληθούν αναδρομικά 4 μηνών για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.

- Τα νοικοκυριά θα λάβουν φέτος το επίδομα ενοικίου ακόμα και αν ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας για την μισθωμένη κατοικία δεν είναι στο όνομά τους. Θα πρέπει όμως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 να μεταφερθεί στο όνομα του αιτούντα ή μέλους του νοικοκυριού. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 το επίδομα θα χορηγείται μόνο στους δικαιούχους που η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας είναι στο όνομά τους.

- Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα υποβάλλουν αίτηση αποκλειστικά στους Δήμους ή τα Κέντρα Κοινότητας.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το ποσό του επιδόματος στέγασης για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια, ορίζεται, ως ακολούθως:

Για τον δικαιούχο του επιδόματος: 70 ευρώ το μήνα.

Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.

Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α, χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ως ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ, μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: 105 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 140 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 175 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 210 ευρώ.

Για τα μισθωτήρια στα οποία το ποσό του ενοικίου είναι μικρότερο των ανωτέρω ορίων, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται έως του αντίστοιχου ποσού. Η χορήγηση του επιδόματος πραγματοποιείται, κατόπιν αίτησης και δύναται να έχει διάρκεια 12 μήνες. Ειδικότερα, με την πάροδο έξι μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης κι εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, η χορήγηση του επιδόματος ανανεώνεται αυτόματα για έξι ακόμα μήνες.

Κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης έγκρισης και σε περίπτωση μεταβολής της σύνθεσης του νοικοκυριού ή των όρων του μισθωτηρίου, ο δικαιούχος μπορεί να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της αίτησής του και το ποσό του επιδόματος να αναπροσαρμοστεί αναλόγως για το δεύτερο εξάμηνο χορήγησης.

Με την πάροδο των 12 μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, ο δικαιούχος δύναται να επανυποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ, ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Όπως επισημαίνεται στην ΚΥΑ, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα