Τεράστια ζήτηση από ξένους επενδυτές για το δεκαετές ομόλογο

Τεράστιο ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον για το δεκαετές ομόλογο που εξέδωσε σήμερα η Ελλάδα, καθώς οι επενδυτές υπέβαλαν προσφορές που σχεδόν υπερκάλυψαν κατά έξι φορές το ζητούμενο ποσό.

Έτσι, ενώ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναζητούσε να δανειστεί 2 δισ. ευρώ, τελικά του προσφέρθηκαν περίπου 11,8 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,90%. Στη βάση αυτή ο ΟΔΔΗΧ ικανοποιώντας την μεγάλη προσφορά άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στους αναδόχους της έκδοσης είχε δοθεί το πρωί ενδεικτικό επιτόκιο (Price Guidance) 4,125%. Στις 12 ο ΟΔΔΗΧ αναθεώρησε στο 3,90%- 4% το εν λόγω επιτόκιο και στις 2 το μεσημέρι ανακοίνωσε πως το επιτόκιο κλείδωσε στο κατώτατο εύρος, δηλαδή στο 3,90%. Το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 3,875%.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ το ομόλογο που εξέδωσε σήμερα η Ελλάδα κατέληξε σε εξαιρετικά ποιοτικούς επενδυτές, με το 89,5% των μεριδίων ύψους 2,5 δισ. ευρώ να κατευθύνονται σε επενδυτές του εξωτερικού.

Σε μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων και σε επενδυτές με έδρα τη Βρετανία κατέληξε το μεγαλύτερο μέρος εκ των 2,5 δισ. ευρώ του δεκαετούς ομολόγου που εξέδωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Σε ελληνικά χέρια, κατέληξαν μόλις 300 εκατ. ευρώ από το εν λόγω ομόλογο.

Αναλυτικότερα, στην επιτυχημένη έκδοση μετείχαν περισσότεροι από 380 επενδυτές εκ των οποίων το 68% ήταν διαχειριστές κεφαλαίων, το 14,5% τράπεζες, το 11% hedge funds και το 4% ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Το 37,5% των αγοραστών του ομολόγου έχει ως έδρα τη Βρετανία, το 12% την Ελλάδα, το 9,5% τη Γαλλία, το 9% την Γερμανία, το 8% έχει έδρα στις ΗΠΑ, το 6,5% την Ιταλία,  το 6% έχει έδρα σε σκανδιναβικές χώρες, το 5% είναι από την Ιβηρική, το 5,5% εδρεύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης και το υπόλοιπο 0,5% εδρεύει σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ.

Τι γράφει ο ξένος Τύπος

AP - «Το ομόλογο εκδόθηκε την κατάλληλη στιγμή»

Το αμερικανικό AP επισημαίνει ότι «Η έκδοση ομολόγου σημειώθηκε την κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα, καθώς οι αποδόσεις του κυμαίνονται κοντά στις χαμηλότερες εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αφότου ο οίκος αξιολόγησης Moody's αύξησε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά δύο βαθμίδες. Παρά το γεγονός ότι παραμένει πολύ πιο χαμηλά από την επενδυτική βαθμίδα, η αξιολόγηση Β1 σηματοδοτεί μια τεράστια βελτίωση για τη χώρα».

AFP - Το κλίμα εμπιστοσύνης των αγορών «βελτιώνεται»

«Το κλίμα εμπιστοσύνης των αγορών «βελτιώνεται», δήλωσε στο γαλλικό  AFP πηγή των οικονομικών κύκλων που διατήρησε την ανωνυμία της.

Handelsblatt - Τα ελληνικά ομόλογα έχουν μεγάλη ζήτηση από τους επενδυτές

Μετά από εννέα χρόνια, η Ελλάδα βγήκε για πρώτη φορά με ένα δεκαετές ομόλογο στην αγορά, γράφει η γερμανική Handelsblatt. Αντλήθηκαν 2,5 δισεκ. με επιτόκιο 3,9%. Με προσφορές ύψους 11,8 δισεκ. ευρώ, το ομόλογο υπερκαλύφθηκε περισσότερο από πέντε φορές. Από την ένταξη της στο ευρώ, η Ελλάδα μπόρεσε να εκδώσει μόνο έξι δεκαετή ομόλογα με επιτόκιο κάτω του 4%. Τελευταία φορά ήταν τον Ιανουάριο του 2006: Την εποχή εκείνη ο τόκος ήταν 3,91%. Ότι το νέο δεκαετές ομόλογο είχε ακόμα χαμηλότερο επιτόκιο, είναι μια ιδιαίτερη επιτυχία, γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα και προσθέτει ότι ανάλογα με την κατάσταση της αγοράς, η κυβέρνηση επιθυμεί να απορροφήσει έως και επτά δισεκατομμύρια το 2019.

«Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα δεν έχει επείγουσα οικονομική ανάγκη να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της καθώς, όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, έχει αποθέματα ύψους σχεδόν 27 δισεκ. ευρώ και συνεπώς, η Αθήνα μπορεί να χρηματοδοτείται πλήρως τουλάχιστον μέχρι το 2021» τονίζει η Handelsblatt.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα