Αναδρομικά: Κύμα αγωγών από όλο το Δημόσιο

Αναδρομικά: Κύμα αγωγών από όλο το Δημόσιο

Περίπου 610.000 δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν αναδρομικά (για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας) και σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ περίπου το 80% έχει ήδη κάνει αγωγή και αν συνεχιστεί αυτή η τάση το ποσοστό θα φτάσει το 95% ή και 98%.

Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί την καταβολή των αναδρομικών του 13ου και του 14ου μισθού, την άμεση ρύθμιση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και την κάλυψη των κενών θέσεων στο Δημόσιο.

Σήμερα πραγματοποιείται παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους να ασκήσουν αγωγές έως τις 15 Μαρτίου 2019 ή το αργότερο έως τα τέλη του ίδιου μήνα, προκειμένου να μη χάσουν τα αναδρομικά από τα «κομμένα» δώρα και επιδόματα.

Την ίδια ώρα σημαντικές απώλειες στο εισόδημά τους έχουν μέσα στα χρόνια των μνημονίων οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς υπολογίζεται πως χάθηκε πάνω από το 30% του εισοδήματός τους.

Μάλιστα από το 2011 έως το 2017 το κονδύλι για το σύνολο των αμοιβών του προσωπικού (πλην ενστόλων) στο Δημόσιο ψαλιδίστηκε κατά 2 δισ. ευρώ και από τα 10,1 δισ. το 2011 υποχώρησε στα 8,8 δισ. το 2017. Με βάση τα στοιχεία η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση από το τέλος όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των δημοσίων υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αμοιβές υποχωρούν με ρυθμό μεγαλύτερο από τη μείωση του ΑΕΠ στη χώρα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε συνέντευξη Τύπου χθες παρουσίασε αναλυτικά τα αιτήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Ειδικότερα διεκδικεί:

Τη χορήγηση του 13ου και του 14ου μισθού αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2013 σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.

Την άμεση επανανομοθέτηση του 13ου και του 14ου μισθού στα επίπεδα του 2010, δηλαδή πριν από τις περικοπές των μνημονίων.

Την άμεση ρύθμιση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών, ώστε να μην υπάρχει παράταση της αβεβαιότητας.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου, 610.000 δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν αναδρομικά (για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας). Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου το 80% έχει ήδη κάνει αγωγή και αν συνεχιστεί αυτή η τάση το ποσοστό θα φτάσει το 95% ή και 98%.

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα