Ανοίγει το TAXISnet για τις φορολογικές δηλώσεις - Νωρίτερα ο ΕΝΦΙΑ

Ανοίγει το TAXISnet για τις φορολογικές δηλώσεις - Νωρίτερα ο ΕΝΦΙΑ

Τον Μάρτιο αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet, για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως 30 Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να τρέξει την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ εντός του Ιουλίου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μόλις 25.000 παντρεμένοι ή ο ένας στους 100. Τα ατομικά εκκαθαριστικά θα προχωρήσουν κανονικά ενώ η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να εγκαινιάσει 8 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αποσκοπούν και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και στον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.

Τι εξήγγειλε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής από το βήμα του 4ου οικονομικού forum των Δελφών;

· Η πύλη της ΑΑΔΕ και πλέον θα επιτρέπει στο χρήστη να εγγράφεται ώστε να λαμβάνει ειδοποιήσεις για την έκδοση εγκυκλίων από την πλευρά της ΑΑΔΕ.

· Ηλεκτρονική εφαρμογή για τη δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

· Στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» , δεν θα εμφανίζονται πλέον μόνο οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων –ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες- αλλά τα δικαιώματα για επιστροφή φόρου

· Οι γονικές παροχές, οι δωρεές και οι αγοραπωλησίες είναι ένας από τους τέσσερις λόγους συμφόρησης στις εφορίες. Έτσι, θα ξεκινήσει μέσα στο έτος η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

· Η ΑΑΔΕ σκοπεύει να θέσει την υπηρεσία ηλεκτρονικής τήρησης των βιβλίων σε λειτουργία σε πολιτικό επίπεδο μέσα στη χρονιά

· Οι λογιστές θα στέλνουν πληροφορίες για τους παρακρατούμενους φόρους ανά μισθωτό ή ανά ελεύθερο επαγγελματία και έτσι δεν θα χρειάζεται να υποβάλλεται και η συγκεντρωτική κατάσταση έως το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

· Ηλεκτρονικά θα γίνονται πλέον από τα τελωνεία οι επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που αναλογεί στα φορολογημένα καύσιμα που χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους απαλλαγής αλιείς, κατόχους τουριστικών επαγγελματικών σκαφών, βοηθητικών σκαφών θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας κ.λ.π. Με την νέα αυτή ηλεκτρονική διαδικασία θα γίνονται και οι επιστροφές του ΕΦΚ των καυσίμων που ανέρχεται στα 125 ευρώ ανά χιλιόλιτρο για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις στους κινητήρες σταθερής θέσης, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα κ.λ.π. 

· Οι δηλώσεις των μερισμάτων, των τόκων και των δικαιωμάτων μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές κάτι που σημαίνει ότι οι λογιστές απαλλάσσονται από ακόμη έναν λόγο επίσκεψης στη Δ.Ο.Υ. 

 ΕΝΦΙΑ

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και συγκεκριμένα τον Ιούλιο σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να τρέξει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ, προβλέπει όχι μόνο την επίσπευση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου αλλά και την  τήρηση των προβλεπόμενων προθεσμιών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Ιουνίου όπως προβλέπει ο νόμος. Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος θα επιτρέψει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Ιούλιο έτσι ώστε η πληρωμή του να ξεκινήσει από τον Αύγουστο και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ο φόρος ακινήτων,  σύμφωνα με πληροφορίες θα υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα με τις οποίες υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2018 και όχι αυτές που θα προκύψουν μετά την νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
 
Από τη στιγμή που ο φόρος ακινήτων θα υπολογιστεί με τις ίδιες τιμές ζώνης η μοναδική αλλαγή που θα αποτυπωθεί στα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι η μείωση του φόρου έως και κατά 60-100 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.
 
 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα