Αναδρομικά στο Δημόσιο: Αποφασίζει το ΣτΕ για τα κομμένα επιδόματα και δώρα

Κρίνεται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η τύχη των κομμένων δώρων και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Η αντισυνταγματικότητα της κατάργησης των δώρων αφορά στο σύνολο των υπηρετούντων στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (εκτός από ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, όπου εμμέσως ισχύει καθεστώς εισηγμένης και οι υπάλληλοι λαμβάνουν ακόμη δώρα). Συνολικά αφορά σε πάνω από 535.000 υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν στον δημόσιο τομέα.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται «βροχή» αγωγών από χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους (εκτός από τους συνταξιούχους), μετά τις αποφάσεις του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την ολοκληρωτική κατάργηση των δώρων το 2012 και ενόψει της τελικής απόφασης της Ολομέλειας, η οποία συνεδριάζει σήμερα.

Η ΑΔΕΔΥ συνιστά σε όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο να ασκήσουν αγωγές μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Με αγωγή που ασκείται εντός του 2019 μπορούν να διεκδικηθούν δώρα και επιδόματα για το 2017, το 2018 και το 2019. Δεν μπορούν να διεκδικηθούν αναδρομικά από παρελθόντα έτη αυτών, καθώς υπάρχει ειδική διάταξη νόμου που ορίζει ότι διεκδικήσεις αποδοχών από δημοσίους υπαλλήλους ανατρέχουν σε διετία.

 Όπώς αναφέρει το Εθνος, το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, έπειτα από προσφυγή υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης και μία πρώτη θετική απόφαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου.

Η συνέχεια ήρθε από το ΣΤ' Τμήμα του ΣτΕ πριν από λίγους μήνες, με τη μείζονα σύνθεση να αποφαίνεται ότι οι περικοπές που έγιναν με τους μνημονιακούς νόμους του 2012 είναι αντισυνταγματικές. Έτσι, το θέμα οδηγήθηκε για νέα και οριστική πλέον κρίση στην Ολομέλεια με τις δύο πλευρές να ακονίζουν τα νομικά τους όπλα, προσπαθώντας να πείσουν το δικαστήριο για την ορθότητα και τη συνταγματικότητα των επιχειρημάτων τους.

Νομικοί που ασχολούνται με το κρίσιμο για τους δημοσίους υπαλλήλους θέμα βλέπουν ως πιο ισχυρό σενάριο την επανάληψη της θέσης που διατύπωσαν η Ολομέλεια του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015, αλλά και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την υπ' αριθμόν 1277/2018 απόφασή της, κρίνοντας τις περικοπές των δώρων των συνταξιούχων αντισυνταγματικές.

Το ΣτΕ ωστόσο συνεκτιμώντας τους δημοσιονομικούς κινδύνους, είχε χαράξει "κόκκινες γραμμές" στο θέμα της αναδρομικότητας: Αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνο όσοι άσκησαν αγωγές, ενώ όσοι δεν προσέφυγαν δικαιούνται χρήματα από την ημέρα της έκδοσης της απόφασης και εντεύθεν, δηλ. από τη δημοσίευσή της τον Ιούνιο του 2015.

Δεύτερο ενδεχόμενο που όμως, δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος, μεταξύ των νομικών που επιχειρούν να προβλέψουν πού θα το πάει το δικαστήριο είναι μια συνολική αποδοχή των προσφυγών χωρίς ρήτρα μη αναδρομικότητας. Με δύο λόγια, την επιστροφή των δώρων και των επιδομάτων στα επίπεδα του 2012 για όλους, γεγονός όμως, που θα σημαίνει εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών.

Το τρίτο ενδεχόμενο που απεύχονται οι δικηγόροι, δεν είναι άλλο από αυτό της απόρριψης των προσφυγών, με το αιτιολογικό ότι οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα σε σχέση με τους εν ενεργεία υπαλλήλους, οι οποίοι ναι μεν έχουν δει τις απολαβές τους να μειώνονται, όχι όμως σε τέτοιο επίπεδο όπως οι απόμαχοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ