Fitch: "Κλειδί" για την αξιολόγηση της Ελλάδας η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών

Fitch: "Κλειδί" για την αξιολόγηση της Ελλάδας η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών

Καμπανάκι για την ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών "χτύπησε" ο οίκος Fitch στα πλαίσια της παρουσίασης Credit outlook 2019, την οποία διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Όπως επεσήμαναν οι αναλυτές του οίκου, η κατάσταση του τραπεζικού κλάδου καθώς και η ανάκαμψη των επενδύσεων αποτελούν "κλειδιά" για τις προοπτικές της Ελλάδας

Με την αξιολόγηση της Ελλάδας να τοποθετείται στο ΒΒ- με σταθερές προοπτικές και εν όψει της νέας αξιολόγησης που θα ανακοινώσει ο οίκος σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 8 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής αξιολογήσεων για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, Μισέλ Ναπολιτάνο επεσήμανε τις εξελίξεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αρνητικούς παράγοντες στο review της χώρας μας.

Η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ή η αντιστροφή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί κατά το πρόγραμμα του ESM, αρνητικές εξελίξεις στο τραπεζικό κλάδο αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο στην πραγματική οικονομία καθώς και η επιστροφή των ελλειμμάτων στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών, είναι οι τρεις παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας. 

Αντίθετα, θετικά για την αξιολόγηση της Ελλάδας θεωρεί οίκος την επίτευξη περαιτέρω πρωτογενών πλεονασμάτων και την διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη, την συνέχιση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον καθώς και ο χαμηλότερος κίνδυνος από τον τραπεζικό κλάδο. 

Όπως εξήγησε ο κ. Ναπολιτάνο, μία έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αν και αποτελεί μία θετική εξέλιξη ωστόσο δεν αποτελεί έναν από τους παράγοντες πάνω στους οποίους θα βασίσει ο οίκος την αξιολόγησή του για τη χώρας μας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fitch, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019 αναμένεται να κινηθεί στο 2,3% και το 2020 στο 2,2%. Όπως επεσήμανε ο κ. Ναπολιτάνο, το 2018 ήταν ένα ισχυρό έτος για την οικονομική ανάπτυξη ωστόσο το ΑΕΠ παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα προ κρίσης. 

Επιπλέον, η ανάκαμψη των επενδύσεων αποτελεί "κλειδί" για τις προοπτικές της χώρας. Παρά τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, η Fitch εκτιμά πως το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι πιο σταθερό καθώς έχει πλέον μειωθεί ο κίνδυνος αναστροφής των πολιτικών και αυτό εκτιμά πως θα ισχύσει όποτε και αν γίνουν οι γενικές εκλογές στην Ελλάδα.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Ναπολιτάνο ο τραπεζικός και η ποιότητα του ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών παραμένει μία μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα.

Σε αυτό συμφώνησε και η Κριστίνα Τορέγια, η επικεφαλής τραπεζική αναλύτρια του οίκου. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών αποτελεί έναν βασικό περιοριστικό παράγοντα σε ότι αφορά την αξιολόγηση του οίκου για τον κλάδο και "εξηγεί" το CCC rating που δίνει η Fitch για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για τις οποίες πάντως διατηρεί σταθερές προοπτικές μετά και την άρση των capital controls το φθινόπωρο του 2018. 

Αν και αναμένει πως θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας τους ενεργητικού το 2019, ωστόσο τα ρίσκα εκτέλεσης παραμένουν υψηλά, όπως υπογράμμισε

Στα θετικά για τις τράπεζες είναι σύμφωνα με την Fitch, το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί οι οποίες συνέβαλαν στην προσέλκυση των επενδυτών στα distressed περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών καθώς και ο αρνητικός σχηματισμός NPEs που σημειώθηκε στο εννεάμηνο του 2018.

Η κα Τορέγια πάντως προειδοποίησε πως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον κλάδο είναι η αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και οι πιέσεις που ασκούνται στα κεφάλαια των τραπεζών λόγω των προβληματικών assets καθώς και τις επιπτώσεις της εφαρμογής του IFRS 9. 

Η κερδοφορία του κλάδου, όπως τόνισε, αν και βελτιώνεται, παραμένει αδύναμη ενώ εξαιρετικά σημαντικό, όπως επεσήμανε, είναι να υπάρξει πρόοδος στα σχέδια που έχουν προταθεί από τις ελληνικές αρχές και την ΤτΕ για την μείωση των NPEs. 

Αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης γύρω από τον κλάδο, ενισχύοντας την κερδοφορία, όπως υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα