Αναδρομικά από δώρα και σε υπαλλήλους των ΔΕΚΟ

Αναδρομικά από δώρα και σε υπαλλήλους των ΔΕΚΟ

Βόμβα μεγατόνων φέρνει ανατροπές στα αναδρομικά για το 13ο και 14ο μισθό καθώς πέραν των δημοσίων υπαλλήλων, μπορούν να τα διεκδικήσουν και οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή όσοι υπηρετούν στις ΔΕΚΟ και λόγω του κουρέματος που επιβλήθηκε με το δεύτερο Μνημόνιο έχουν συνταγματικό δικαίωμα να ζητήσουν την πλήρη καταβολή των Δώρων ίσων με τις μικτές μηνιαίες αποδοχές που λάμβαναν, πριν μειωθούν στα 1.000 ευρώ ετησίως!

Μια νέα γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΑΔΕΔΥ έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και θέτει πλέον ως καταληκτική ημερομηνία των διεκδικήσεων τη 15η Μαρτίου του 2019, με απώτατο όριο το τέλος Μαρτίου!

Λήγει…

Η γνωμοδότηση την οποία κοινοποίησε χθες η ΑΔΕΔΥ σε όλες τις Ομοσπονδίες-μέλη της, αναφέρει ότι οι αποφάσεις 2626-2635/2018 του Στ’ Τμήματος του ΣτΕ στις 17/12/2018, με τις οποίες κρίθηκε αντισυνταγματική η κατάργηση των Δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, αφορούν και στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και μάλιστα επισημαίνεται ότι η διεκδίκηση των αναδρομικών παραγράφεται μεν μετά από μια διετία, αλλά σε κάθε περίπτωση ανατρέχει από την 1/1/2013 και μετά.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ, το απώτατο όριο για να διεκδικήσουν διά της δικαστικής οδού οι δημόσιοι υπάλληλοι τα κομμένα Δώρα και οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ τις διαφορές Δώρων πάνω από το πλαφόν των 1.000 ευρώ είναι με αγωγή κατά του Δημοσίου, εντός του τριμήνου που ακολουθεί μετά την απόφαση του Στ’ Τμήματος του ΣτΕ. Το τρίμηνο αυτό εκπνέει στα μέσα Μαρτίου 2019 και οι αγωγές θα πρέπει να ασκηθούν μέχρι τότε, ή ως τα τέλη Μαρτίου.

Από το 2013

Με τις ενέργειες αυτές οι δημόσιοι υπάλληλοι «κλειδώνουν» την επαναφορά των Δώρων από την 1/1/2013 και όχι για μια διετία., δηλαδή για τα έτη 2017 και 2018, που έχουν κατοχυρώσει με τις αιτήσεις περί μη παραγραφής των αξιώσεών τους!

Το «κλειδί» δηλαδή για να μη χαθούν τα Δώρα 6 ετών (2013-2018) είναι μετά τις αιτήσεις που παγώνουν για έξι μήνες την παραγραφή των διεκδικήσεων, να γίνουν αγωγές κατά του Δημοσίου ή και των διοικήσεων ΔΕΚΟ, ώστε με αυτές τις αγωγές οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν επαναφορά Δώρων από 1/1/2013 γιατί απ’ αυτή την ημερομηνία και μετά το ΣτΕ λέει ότι η κατάργηση/μείωση Δώρων είναι αντισυνταγματική.

Η επίσπευση των διεκδικήσεων έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το ΣτΕ θα πάρει την οριστική του απόφαση για τα Δώρα των υπαλλήλων στις 1/2/2019 και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα αλλάζουν οι αποφάσεις που ελήφθησαν από το Στ’ Τμήμα στις 17/12/2018. Στελέχη της ΑΔΕΔΥ εκτιμούν ότι είναι απίθανο να υπάρξει αλλαγή πλεύσης σε μια τόσο ξεκάθαρη απόφαση.

Οσοι έχουν κάνει ήδη αίτηση στις υπηρεσίες τους για την επαναφορά Δώρων έχουν κατοχυρώσει το πάγωμα της παραγραφής για ένα εξάμηνο. Σύμφωνα με το γνωμοδοτικό σημείωμα, η διακοπή παραγραφής μετά τις αιτήσεις αφορά τα Δώρα του 2017 και 2018 εφόσον εντός εξαμήνου γίνουν και αγωγές.

 

eleftherostypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα