Πότε ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων για το επίδομα στέγασης – Ποιους αφορά

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων για το επίδομα στέγασης – Ποιους αφορά

Αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2019 θα δοθεί το επίδομα στέγασης σε περίπου 300.000 δικαιούχους, οι οποίοι είτε μένουν στο ενοίκιο, είτε έχουν στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία, όπως έκανε γνωστό μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Θεανώ Φωτίου.

Σύμφωνα με την ίδια, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Οι πολίτες θα υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση, προκειμένου να γίνεται διασταύρωση των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων τους, ώστε να καταβληθεί το επίδομα στους δικαιούχους. Για το επίδομα ενοικίου θα υπάρχουν και κριτήρια καταθέσεων, ενώ σε κάθε περίπτωση θα ισχύουν τα τεκμήρια κατά τον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος.

Τόσο τα εισοδήματα, όσο και η περιουσία, θα υπολογίζονται αθροιστικά για όλα τα μέλη της οικογένειας, καθώς και γι' αυτούς που φιλοξενούνται από την οικογένεια, όπως έγινε και με το Κοινωνικό Μέρισμα. Το επίδομα ενοικίου και στεγαστικού δανείου θα δοθεί με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ το ύψος του μηνιαίου επιδόματος θα είναι 70 ευρώ για τον άγαμο και θα αυξάνεται κατά 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας.

Δικαιούχοι θα είναι, όσοι πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου 1ης κατοικίας και το ετήσιο εισόδημά τους είναι:

έως 7.000 ευρώ για τον άγαμο,

έως 10.500 ευρώ για ζευγάρι ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί,

έως 14.000 ευρώ για τριμελή οικογένεια,

έως 17.500 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και

έως 21.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια και άνω.

Όσον αφορά στο περιουσιακό κριτήρια που θα ισχύσει, αυτό θα κυμαίνεται από 120.000 ευρώ για τον άγαμο και θα φθάνει έως 180.000 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά και άνω.

 

 

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα