Τετραπλό σοκ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων από φόρους και πλειστηριασμούς

Τετραπλό σοκ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων από φόρους και πλειστηριασμούς

Σε κλοιό φόρων και πλειστηριασμών θα βρεθούν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Το σοκ θα είναι τετραπλό για τα ακίνητα με τις επιβαρύνσεις για χιλιάδες φορολογούμενους να έρχονται η μία μετά την άλλη. 

Η αρχή έγινε την Πρωτοχρονιά με την ενεργοποίηση των αυξημένων αντικειμενικών αξιών του περασμένου Ιουνίου, οι οποίες ανέβασαν έως και 50% τους φόρους των μεταβιβάσεων ακινήτων και προκάλεσαν ντόμινο αυξήσεων σε όλους τους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα.

Το καλοκαίρι έρχεται το δεύτερο κύμα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, που θα παρασύρει προς τα πάνω τις τιμές ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και τις λαϊκές συνοικίες, οι οποίες κατά την πρώτη αναπροσαρμογή κρατήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα προκειμένου να μην πάρει φωτιά ο ΕΝΦΙΑ του 2018.

Τον Σεπτέμβριο θα έρθει ο νέος λογαριασμός του φόρου ακινήτων ο οποίος θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν. Τότε χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι από τώρα περιμένουν ότι θα πληρώσουν μικρότερο φόρο για τα ακίνητά τους θα απογοητευθούν. Η νέα αύξηση των αντικειμενικών θα εξαφανίσει ακόμα και τις μικρές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ οι οποίες θα εφαρμοστούν για τα νοικοκυριά που διαθέτουν μικρή ακίνητη περιουσία, ενώ για άλλη μια φορά το μάρμαρο των αλλαγών στις τιμές ζώνης θα πληρώσουν οι έχοντες μεσαία περιουσία άνω των 200.000 ευρώ για τους οποίους δεν προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Εκτός όμως από τις ανατροπές που θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα πλησιάσουν όλο και πιο κοντά στις εμπορικές τιμές για να εξισωθούν με αυτές το επόμενο έτος, το 2019 αναμένεται ένα τσουνάμι πλειστηριασμών. Το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει για πάνω από 30.000 ακίνητα με τις τράπεζες να επισπεύδουν παράλληλα και τις διαδικασίες των εξώσεων για τα ακίνητα που εκποιούνται, ενώ στο πλάνο θα βρεθούν και οι πρώτες κατοικίες κόκκινων δανειοληπτών.

ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα