Κομισιόν: Συμφωνία με τη Ρώμη για το δημοσιονομικό έλλειμμα

Κομισιόν: Συμφωνία με τη Ρώμη για το δημοσιονομικό έλλειμμα

Την επίτευξη συμφωνίας με τη Ρώμη για το δημοσιονομικό έλλειμμα ανακοίνωσε επίσημα την Τετάρτη η Κομισιόν. Μετά από τρεις μήνες διαμάχης, oι δυο πλευρές συμφώνησαν να επιτραπεί στην Ιταλία δημοσιονομικό έλλειμμα 2,04% το επόμενο έτος, με επιπλέον περικοπές 10 δισεκ. ευρώ στις δαπάνες.

H συμφωνία προκαλεί ευφορία στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Άνοδο 1,92% καταγράφει το Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ μειώνεται ραγδαία, στις 250 μονάδες βάσης το σπρεντ για το δεκαετές ιταλικό ομόλογο, με την απόδοση να αποκλιμακώνεται στο 2,76%. 

«Πολύ σκληρή δουλειά και διαπραγματεύσεις κατέληξαν στην εξεύρεση λύσης στον ιταλικό προϋπολογισμό. Ας το παραδεχτούμε: η λύση στο τραπέζι δεν είναι ιδανική. Αλλά μας επιτρέπει να αποφύγουμε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε αυτό το στάδιο, υπό την προϋπόθεση ότι τα συμφωνηθέντα μέτρα εφαρμόζονται πλήρως» διευκρίνισε μέσω twitter ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Ελπίζω ότι αυτή η λύση θα αποτελέσει επίσης τη βάση για ισορροπημένες δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές στην Ιταλία. Η Ιταλία χρειάζεται επειγόντως να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της προκειμένου να εξομαλύνεις τις οικονομικές συνθήκες και να στηρίξει τις επενδύσεις. Τελικά, αυτό θα υποστηρίξει την αγοραστική δύναμη όλων των Ιταλών» πρόσθεσε. 

Τα πειθαρχικά μέτρα όσον αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό μπορούν να αποφευχθούν, με δεδομένο ότι τα συμφωνημένα μέτρα θα εφαρμοστούν πλήρως από την Ιταλία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Για «νίκη του πολιτικού διαλόγου» μίλησε από πλευράς του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβίσι.  Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Επιτροπή προτίμησε να υιοθετήσει το δρόμο των διαπραγματεύσεων και όχι την «αντιπαράθεση».  Δεν είμαστε, επισήμανε με νόημα ο γάλλος επίτροπος, εχθροί του ιταλικού λαού. 

 

skai