Κατώτατος μισθός: Αυξήσεις από 15 έως 57,5 ευρώ τον μήνα

Κατώτατος μισθός: Αυξήσεις από 15 έως 57,5 ευρώ τον μήνα

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει παραδοθεί στο υπουργείο Εργασίας το τελικό πόρισμα με τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων που αφορούν στον κατώτατο μισθό.

Οι  υπάρχουσες πληροφορίες από τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων  κάνουν λόγο για αυξήσεις που κυμαίνονται από 2% έως 10% επί του σημερινού κατώτατου μισθού των 586,08 ευρώ.

Δηλαδή από το νέο έτος, ο βασικός μισθός περίπου 200.000 εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με αυτόν, θα αυξηθεί από 15 έως 57,5 ευρώ τον μήνα.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, την τελική πρόταση για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού θα εισηγηθεί προς το υπουργικό συμβούλιο η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις που θα δουν στον μισθό τους οι νέοι κάτω των 25 ετών, καθώς από το 2019 καταργείται ο υπο-κατώτατος μισθός των 511 ευρώ που ισχύει σήμερα για περίπου 50.000  νέους και νέες, με αποτέλεσμα ο μισθός τους να αυξηθεί απευθείας κατά 15%-25%.

Για να αντισταθμίσει το επιπλέον μισθολογικό κόστος που θα υποστούν οι εργοδότες που απασχολούν νέους με τον υπο-κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση τους επιτρέπει να πληρώνουν τις μισές ασφαλιστικές εισφορές για το 2019 και καθόλου εισφορές για το 2020, για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα