Eurogroup: Και τυπικά σήμερα ανάβει πράσινο στην μη περικοπή των συντάξεων

Eurogroup: Και τυπικά σήμερα ανάβει πράσινο στην μη περικοπή των συντάξεων

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν τον ελληνικό προϋπολογισμό και θα ανάψουν το πράσινο φως για την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή με την οποία θα καταργηθεί ο νόμος του 2017 για την «εξαφάνιση» της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Η κυβέρνηση όμως δεν θα σταματήσει με την ψήφιση μιας διάταξης η οποία είναι πολύ πιθανό να λάβει της έγκρισης και της αντιπολίτευσης.

Πρώτον θα ενημερώσει όλους τους συνταξιούχους για το ύψος της προσωπικής διαφοράς ώστε να γνωρίζουν από τι γλίτωσαν. Και δεύτερον θα κινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή της λεγόμενης αρνητικής διαφοράς στους συνταξιούχους κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι περίπου 600.000 συνταξιούχοι θα δουν να κατατίθενται επιπλέον ποσά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κάποια στιγμή μέσα στο 2019.

Μοσκοβισί: Το σημερινό Eurogroup θα είναι μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα

Με την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα καταργεί τον νόμο του Μαίου του 2017 –τουλάχιστον τη διάταξη που αφορά στις συντάξεις- διασώζεται το ύψος όχι μόνο των κύριων αλλά και των επικουρικών συντάξεων. Έτσι, πρακτικά θα συμβεί στους παλαιούς συνταξιούχους αυτό που ήταν προγραμματισμένο να γίνει με τον νόμο Κατρούγκαλου. Η διαδικασία έχει ως εξής:

1. Όλοι οι συνταξιούχοι, θα ενημερωθούν για το ύψος της προσωπικής διαφοράς. Ουσιαστικά, όλες οι συντάξεις έχουν επανυπολογιστεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Προσωπική διαφορά είναι το διαφορετικό ποσό που εισπράττουν σήμερα οι συνταξιούχοι σε σχέση με το αποτέλεσμα που βγάζει νόμος Κατρούγκαλου. Η διαφορά μπορεί να είναι θετική (δηλαδή οι συνταξιούχοι να εισπράττουν περισσότερα από όσα προκύπτει με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου) ή και αρνητική (δηλαδή να εισπράττουν λιγότερα).

2. Σε περίπτωση που η διαφορά είναι θετική, η διαφορά θα παραμείνει σε έναν ειδικό λογαριασμό. Μέχρι και το 2022, ούτως ή άλλως δεν θα πάρει αύξηση κανένας συνταξιούχος είτε είναι παλαιός είτε είναι καινούργιος. Μετά το 2022, οι όποιες αυξήσεις δίνονται στους συνταξιούχους λόγω πληθωρισμού δεν θα δίνονται σε αυτούς που έχουν την θετική προσωπική διαφορά. Αυτό θα γίνεται μέχρι η προσωπική διαφορά να μηδενιστεί. Προφανώς, για κάποιους θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη και πάνω από 10 χρόνια για να εισπράξουν έστω και ένα ευρώ επιπλέον.

3. Σε περίπτωση που η προσωπική διαφορά είναι αρνητική, οι συνταξιούχοι θα δουν κάποιες αυξήσεις. Τα ποσά που θα προκύψουν θα σπάσουν σε πέντε ετήσιες δόσεις και θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από τις αρχές του 2019.

Στον ΕΦΚΑ προσπαθούν να τελειώσουν με τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς μέσα στον χρόνο. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν νωρίτερα λόγω Χριστουγέννων, το πιθανότερο είναι ότι οι προσωπικές διαφορές θα γίνουν γνωστές από το νέο έτος. Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις σε αυτούς που τις δικαιούνται θα καταβληθούν αναδρομικά από την 1/1/2019. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα