Φόροι: Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου

Φόροι: Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου

Η τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου είναι γεμάτη από υποχρεώσεις. Εκτός του ότι θα κρατάμε στα χέρια μας τα ειδοποιητήρια για τέλη κυκλοφορίας του 2019 –η πληρωμή των οποίων δεν μπορεί να μετατεθεί μετά το τέλος του χρόνου- θα πρέπει να καταβληθούν και τα «διπλά εκκαθαριστικά»:ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος.

Η υποχρέωση αγγίζει το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων κάτι που σημαίνει ότι δημιουργούνται και πάλι οι προϋποθέσεις για κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των οφειλετών. Είναι και άλλες οι υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να πληρωθούν και η δεύτερη δόση του ΦΠΑ και οι ασφαλιστικές εισφορές για όσους απασχολούν εργαζόμενους. Είναι μια από τις «βαρύτερες» εβδομάδες του χρόνου –όπως και η τελευταία του Σεπτεμβρίου- και θα οδηγήσει για μια ακόμη φορά σε αύξηση στον αριθμό των οφειλετών του δημοσίου.

Ο Σεπτέμβριος έκλεισε με κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των πολιτών με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Ενώ η ΑΑΔΕ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα επίσημα στοιχεία, ή έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αποκάλυψε εκτόξευση του αριθμού οφειλετών στα 4,3 εκατομμύρια άτομα. Αν επαναληφθεί το σκηνικό και τον Νοέμβριο, ενδέχεται να καταγραφεί νέο ιστορικό ρεκόρ αριθμού οφειλετών. Διότι δεν είναι μόνο η τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Είναι και ο Δεκέμβριος που είναι γεμάτος από υποχρεώσεις: τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Συνολικά, στις 40 τελευταίες ημέρες του χρόνου, θα πρέπει να συγκεντρωθούν περίπου 8-9 δις. ευρώ για να φτάσουμε και στην πολυπόθητη δημοσιονομική επίδοση που θα επιτρέψει τη διανομή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί να περιμένει την τελευταία ημέρα του χρόνου για να διαπιστώσει την δυνατότητα ανταπόκρισης τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις των τελευταίων ημερών. Οι αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες και από εκεί και πέρα, θα παρακολουθείται στενά η πορεία των εσόδων για να μην υπάρξουν αποκλείσεις της τελευταίας στιγμής.

Πάντως, υπάρχει αισιοδοξία καθώς ο Δεκέμβριος, θα είναι και ο μήνας κατά τον οποίο θα γίνει η μεγαλύτερη ένεση ρευστότητας στην αγορά. Εκτός από το δώρο Χριστουγέννων του ιδιωτικού τομέα –μέρος του  οποίο κατευθύνεται τα τελευταία χρόνια και στα… τέλη κυκλοφορίας- υπάρχουν τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων και το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα