Κομισιόν: Κίτρινη κάρτα για τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις

Κομισιόν: Κίτρινη κάρτα για τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις

Προειδοποίηση στην Αθήνα στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταμνημονιακών μεταρρυθμίσεων και εφιστά την προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να μην παρεκκλίνει από τους στόχους το 2019, καθώς είναι εκλογική χρονιά. Στην πρώτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας, η οποία είχε διαρρεύσει στην «Κ» τον Οκτώβριο και χθες είδε επισήμως τα φώτα της δημοσιότητας, η Επιτροπή με πολύ προσεκτικό τρόπο αναφέρεται στην αδυναμία εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, στην καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και στη σημασία που έχει για τις αγορές η εξασφάλιση των κερδών των κεντρικών τραπεζών (ANFAs και SMPs) χωρίς καθυστερήσεις.

Αβεβαιότητα

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρεται στην «αβέβαιη» δημοσιονομική πορεία της χώρας, καθώς η υστέρηση εκτέλεσης των δαπανών του προϋπολογισμού ήταν αυτή που συνέβαλε στην αύξηση των δημοσιονομικών επιδόσεων τα τελευταία χρόνια. «Αυτό δεν είναι επιθυμητό αποτέλεσμα όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τον αντίκτυπο που έχει στην ανάπτυξη της χώρας», επισημαίνει συγκεκριμένα η έκθεση και τονίζει ότι υπάρχει ανησυχία για τις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν όσον αφορά την κατάργηση μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, ακυρώνοντας κάποιες εξ αυτών που τέθηκαν σε εφαρμογή το 2012 αλλά και τα έτη 2015 και 2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

«Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων», λέει χαρακτηριστικά η έκθεση. Συγχρόνως αναφέρεται στη μείωση που έχει υποστεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Οσον αφορά την έξοδο της χώρας στις αγορές, «οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν δύσκολες και θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανάκαμψη», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Και παρόλο που η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια, η δημιουργία ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος και η συμφωνία για σειρά από μέτρα σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους να βελτίωσαν τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο, παραμένουν υψηλά. «Αυτό το πλαίσιο δημιουργεί ιδιαίτερες προκλήσεις για τον ιδιωτικό τομέα», σημειώνεται στην έκθεση. Για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους αυτό που θα έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η επόμενη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναμένεται κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο.

Εκεί θα φανεί πιο ξεκάθαρα η στάση που επιθυμεί να κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ενώ μόνον αν αυτές έχουν ολοκληρωθεί πλήρως θα μπορέσει να γίνει η εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών (ANFAs και SMPs). Μια καθυστέρηση στην εκταμίευσή τους, η οποία υπολογίζεται κοντά στα 700 εκατ., θα έστελνε πολύ αρνητικό μήνυμα στις αγορές, οι οποίες παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και κατά πόσον οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Στην Επιτροπή γνωρίζουν ότι τα υψηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, τα οποία είναι απαγορευτικά για έξοδο στις αγορές, δεν είναι έτσι μόνον εξαιτίας της ιταλικής κρίσης, αλλά και λόγω των μηνυμάτων που στέλνει η κυβέρνηση για προσλήψεις, αυξήσεις κ.λπ.

Ο νόμος Κατσέλη

Τον Φεβρουάριο η Επιτροπή θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στο αν θα επεκταθεί ο νόμος Κατσέλη και πόσο μεγάλο αλλά και πού θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα, που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στο τέλος του έτους και για το οποίο δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε ενημέρωση ακόμα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην έκθεση πως, αν χορηγηθούν τέτοια μερίσματα, «προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην εκκαθάριση των υπολοίπων υποχρεώσεων που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις και θα πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης συμβατότητα με τις πολιτικές οι οποίες βρίσκονται υπό ενισχυμένη εποπτεία».

 

 

kathimerini

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα