Κομισιόν: Πράσινο φως στον Ελληνικό προϋπολογισμό. Κίτρινη κάρτα στην Ιταλία

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα δέκα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, των οποίων οι προϋπολογισμοί «συμμορφώνονται με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2019», σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων (ΣΔΠ) που δημοσιεύεται σήμερα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

 Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι το σχέδιο που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ. Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους.

Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Η έκθεση αυτή θα δημοσιευθεί στις αρχές του 2019.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα δέκα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, των οποίων οι προϋπολογισμοί «συμμορφώνονται με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2019», σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη είναι η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία και η Φινλανδία.

Η Κομισιόν απέρριψε το νέο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το ελαφρώς διορθωμένο προσχέδιο προϋπολογισμού που είχε υποβάλει τις περασμένες ημέρες η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων (ANSA), η Κομισιόν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ξεκινήσει πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον της Ιταλίας για υπέρβαση του στόχου για το χρέος.

Την Τρίτη, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 3,61% και η διαφορά (spread) με το αντίστοιχης διαρκείας γερμανικό ομόλογο βρισκόταν στις 335 μονάδες βάσης. Γενικά, οι αναλυτές θεωρούν επικίνδυνο σημείο καμπής τις 400 μονάδες βάσης.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, σημειώνεται ότι «κατόπιν αξιολόγησης του αναθεωρημένου προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε στις 13 Νοεμβρίου, η Επιτροπή επιβεβαιώνει την ύπαρξη ιδιαιτέρως σοβαρής περίπτωσης - μη συμμόρφωσης με τη σύσταση που είχε απευθυνθεί στην Ιταλία από το Συμβούλιο στις 13 Ιουλίου 2018». Η Επιτροπή είχε ήδη εκδώσει γνώμη στις 23 Οκτωβρίου 2018, με την οποία εντοπίζεται ιδιαιτέρως σοβαρή μη συμμόρφωση στο αρχικό ΣΔΠ που παρουσίασε η Ιταλία στις 16 Οκτωβρίου 2018.

Εξάλλου, για τρία κράτη μέλη - Εσθονία, Λετονία και Σλοβακία - διαπιστώνεται ότι τα ΣΔΠ συμμορφώνονται «σε γενικές γραμμές» με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2019. Για τις χώρες αυτές, τα σχέδια ενδέχεται να οδηγήσουν σε απόκλιση από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) της χώρας ή από την πορεία προσαρμογής για την επίτευξή του.

Για τέσσερα κράτη μέλη - Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία και Σλοβενία - τα ΣΔΠ ενέχουν «κίνδυνο μη συμμόρφωσης» με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2019. Τα ΣΔΠ αυτών των κρατών μελών ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση από την πορεία προσαρμογής προς την επίτευξη του αντίστοιχου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου.

Τέλος, στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος), η Επιτροπή σημειώνει ότι το ονομαστικό έλλειμμα της Ισπανίας προβλέπεται να μειωθεί κάτω από το 3% το επόμενο έτος και η χώρα αναμένεται να εξέλθει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η Ισπανία θα υπαχθεί στο προληπτικό σκέλος του Συμφώνου από το επόμενο έτος. Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΔΠ της Ισπανίας θεωρείται ότι ενέχει κίνδυνο μη συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2019. Η διαπίστωση αυτή βασίζεται στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις του 2018, βάσει των οποίων προβλεπόταν σημαντική απόκλιση από την απαιτούμενη πορεία προσαρμογής προς το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο και μη συμμόρφωση με τη μεταβατική τιμή αναφοράς για τη μείωση του χρέους το 2019.

Κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός: Τι αλλάζει σε φόρους και εισφορές

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα