Παράθυρο για κατάργηση των συντάξεων χηρείας για αγρότες

Παράθυρο για κατάργηση των συντάξεων χηρείας για αγρότες

Σε αποποίηση της σύνταξης χηρείας έχουν οδηγηθεί σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου αρκετοί συνταξιούχοι/ες, πρωην ασφαλισμένοι/ες του ΟΓΑ (νυν ΕΦΚΑ). Αυτό συμβαίνει, γιατί με βάση το νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) και σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ τον περασμένο Ιούνιο, όσοι/ες λαμβάνουν σύνταξη ΟΓΑ και επιλέξουν να πάρουν 50% σύνταξη χηρείας από τον ΟΓΑ ή άλλο ταμείο επιπλέον για τον άντρα τους για παράδειγμα, κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και ολόκληρη τη δική τους σύνταξη.

Ο ΑγροΤύπος έψαξε το θέμα, έπειτα από σχετική καταγγελία αγρότισσας από τη βόρεια Ελλάδα, η οποία ανέφερε το πρόβλημα.

Η εταιρεία Total Economic Solutions (TES), με έδρα στην Θεσσαλονίκη, που εξειδικεύεται σε τέτοια θέματα, εξήγησαν επί λέξει ότι «έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα με το νόμο 4387/2016, πολλοί αγρότες ήδη συνταξιούχοι, αναγκάζονται να αποποιούνται το μέρος εκείνο από τη σύνταξη του συζύγου που δικαιούνται, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν εντελώς τη δική τους σύνταξη».

Σημειωτέον ότι το ζήτημα αφορά μόνον τον ΟΓΑ, γιατί με την χορήγηση δεύτερης σύνταξης καταργείται η βασική προνοιακή σύνταξη των 330 ευρώ και μένει μόνο το κομμάτι της σύνταξης που μπορεί να είναι 70, 80, 140 ευρώ.

Έτσι, μετά την πρώτη τριετία το ποσό της σύνταξης χηρείας πέφτει στο 25% χωρίς να ισχύει το κατώτατο όριο χηρείας που είναι 360 ευρώ.

Οι ειδικοί συστήνουν βάσει εγκυκλίου ΕΦΚΑ στους συνταξιούχους του ΟΓΑ να αποποιούνται τη σύνταξη χηρείας, αν και εφόσον ενημερωθούν πρώτα και να μείνουν με τη δική τους, γιατί θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, αν δεν τους συμφέρει τελικά να πάρουν μερίδιο από τη σύνταξη χηρείας.

Η μεγάλη αυτή παγίδα αποκαλύπτεται στην εγκύκλιο του ΕΦΚΑ για τις συντάξεις χηρείας, όπου ειδικά για τον ΟΓΑ αναφέρεται ότι: «στις περιπτώσεις που υποβάλλεται αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου από δικαιούχο βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, θα πρέπει να καλούνται οι ασφαλισμένοι προκειμένου να ενημερωθούν για το ποσό της σύνταξης που δικαιούται και να δηλώσουν υπεύθυνα εάν επιθυμούν τη χορήγηση της σύνταξης ή εάν επιλέγουν να παραιτηθούν της αιτήσεώς τους προκειμένου να εξακολουθήσει να καταβάλλεται η βασική σύνταξη του ΟΓΑ».

Πηγή: agrotypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα