Ξεχάσατε να δηλώσετε το ακίνητο στο Κτηματολόγιο; Έχει πρόστιμο

Ξεχάσατε να δηλώσετε το ακίνητο στο Κτηματολόγιο; Έχει πρόστιμο

Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία υποβολής δηλώσεων κτηματογράφησης σε  νησιά των Δωδεκανήσων, ενώ θα ακολουθήσουν η Αιτωλοακαρνανία, τα Ιωάννινα, η Πρέβεζα, η Άρτα και Λευκάδα. 

Συγκεκριμένα ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε περιοχές του Αγαθονησίου, της Αστυπάλαιας, της Καλύμνου, των Λειψών, της Λέρου (εκτός της περιοχής που έχει ενταχθεί στο κτηματολόγιο Κω-Λέρο), της Καρπάθου, της Κάσου, της Νισύρου, της Μεγίστης,  της Τήλου και της Χάλκης.  

«Έφτασε η στιγμή, το σημαντικό αναπτυξιακό έργο του Εθνικού Κτηματολογίου να μπει στην τελική φάση ολοκλήρωσής του, ώστε οι πολίτες να καρπωθούν τα οφέλη από ένα σύγχρονο και ασφαλές σύστημα καταγραφής και δημοσιότητας των δικαιωμάτων της ακίνητης περιουσίας τους»  δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Βύρων Νάκος.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση  σε ένα από τα δύο γραφεία κτηματογράφησης, στην Κάλυμνο και στην Κάρπαθο, αλλά και ηλεκτρονικά (www.ktimatologio.gr). 

Η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» καλεί τους πολίτες να μη διστάσουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση καθώς η εφαρμογή της υποβολής έχει αναμορφωθεί για  να είναι εύκολη και φιλική για οποιονδήποτε απλά εξοικειωμένο με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα χαρακτηριστικά της αναμορφωμένης διαδικτυακής εφαρμογής είναι:

1. Συμβατή με όλους τους διαδεδομένους browsers (πλοηγούς) και τα λειτουργικά συστήματα.

2. Η καταχώριση της δήλωσης γίνεται μέσω των κωδικών του Τaxis (η βάση δεδομένων του κτηματολογίου βρίσκεται σε σύνδεση με εκείνη του Τaxis, ώστε να έχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του πολίτη που υποβάλλει τη δήλωση).

3. Ο πολίτης πρέπει να δηλώσει μια ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) μέσω της οποίας θα γίνεται η επικοινωνία με την «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

4. Η εφαρμογή αποτελείται από βήματα και ο πολίτης καθοδηγείται από την εφαρμογή για τη συμπλήρωσή τους. Η εφαρμογή παρέχει online οδηγίες και διευκρινίσεις για τη συμπλήρωση των πεδίων της δήλωσης. Αν ο πολίτης συμπληρώσει κάτι λάθος, αυτό επισημαίνεται με εύληπτο τρόπο.

5. Τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα (λ.χ. φωτοτυπία συμβολαίου, τοπογραφικό) υπογράφονται μόνο σαρωμένα και πριν από την «ολοκλήρωση» της δήλωσης.

6. Για τον εντοπισμό του ακινήτου υπάρχουν διάφορες επιλογές: μπορεί να γίνει μέσω διεύθυνσης (αν υπάρχει) ή τοπωνυμίου, μέσω αριθμού αγροτεμαχίου διανομής/αναδασμού ή μέσω στοιχείων δήλωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή σχεδιαστικού αρχείου (DXF) ή μέσω φόρτωσης αρχείου από συσκευή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου. Με μια μικρή εξοικείωση, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει από το υπάρχον προκαταρκτικό διάγραμμα ή ακόμα και σχεδιάσει μόνος του ένα πολύγωνο.

7. Η πληρωμή γίνεται  ηλεκτρονικά.Όσοι επιλέξουν τη «φυσική» παρουσία της κτηματογράφησης,  θα μπορούν  να απευθύνονται στα τοπικά γραφεία τα οποία έχουν ανακοινωθεί. Το προσωπικό των γραφείων θα μπορεί να ενημερώσει τους πολίτες, να τους καθοδηγήσει στην υποβολή δήλωσης και να παραλάβει κάθε είδους έγγραφα που απαιτούνται. 

Τον Δεκέμβριο του 2018 αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους συνολικά 30 γραφεία, ενώ θα δημιουργηθούν ακόμα 155 μονάδες ενημέρωσης στις έδρες των δήμων οι οποίες  και θα επισκέπτονται χωριά σε προκαθορισμένες ημερομηνίες. 

Έως τις αρχές του νέου έτους θα ιδρυθούν δύο «κεντρικά» γραφεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα θα καλύπτει τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης και στη Θεσσαλονίκη τις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ 

 «Εκτός» διαδικασίας συλλογής στοιχείων παραμένουν μέχρι στιγμής οι περιοχές:  Κυκλάδες (Ανδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα, Κύθνος), η Θεσπρωτία, η Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο (περιοχές Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου). Οι πέντε συμβάσεις που περιλαμβάνουν την κτηματογράφηση των περιοχών αυτών δεν έχουν ακόμα υπογραφεί λόγω ενστάσεων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό. Οι περιοχές αυτές εξαιρέθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών από τον στόχο ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2021, καθώς είναι απίθανο να ανατεθούν πριν από το τέλος του έτους και μετατίθενται για το 2022.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ 

Αν για οποιονδήποτε λόγο κάποιος δεν πρόλαβε να υποβάλει εγκαίρως δήλωση μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης μπορεί να υποβάλει εκπρόθεσμη δήλωση (ακολουθώντας ειδική διαδικασία) πληρώνοντας πρόστιμο.

Το πρόστιμο ξεκινά από 70 ευρώ για δικαίωμα σε αδόμητο οικόπεδο κάτω των 400 τ.μ. σε αστική περιοχή και φθάνει τα 250 ευρώ για οικόπεδο με κτίσμα άνω των 200 τ.μ. ή χωράφι μεγαλύτερο των τεσσάρων στρεμμάτων με κτίσμα σε αγροτική περιοχή.

Η  δήλωση ιδιοκτησίας είναι υποχρεωτική από τον νόμο και αποτελεί προϋπόθεση για κάθε πράξη που αφορά το ακίνητο στο μέλλον (μεταβίβαση, γονική παροχή κ.λ.π.).  Για  τα ακίνητα για τα οποία δεν έχει υποβληθεί δήλωση, δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα