Τα οικονομικά της "ιερής συμφωνίας" και τα αναπάντητα ερωτήματα

Τα οικονομικά της "ιερής συμφωνίας" και τα αναπάντητα ερωτήματα

Η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα του αποχαρακτηρισμού των κληρικών από «δημοσίους υπαλλήλους» αλλά δεν είναι ακόμη σε θέση να τους… εξηγήσει το καινούργιο πλαίσιο για τα μισθολογικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Εξαγγέλλει προσλήψεις στο δημόσιο μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά των ιερέων στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου της Εκκλησίας αλλά δεν έχει αποσαφηνίσει αν οι θεσμοί θα δεχτούν το «τέχνασμα» για να εγκρίνουν τις 10.000 προσλήψεις.

Θεωρεί ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας –στο σύνολο της αμφισβητούμενης- που θα μεταφερθεί στο υπό σύσταση Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα επαρκεί για να καλύψει την επιχορήγηση που θα δίνει το κράτος στην εκκλησία αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι ακόμη δεν έχει καν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει την πλήρη καταγραφή των ακινήτων της Εκκλησίας.

Το μεγάλο σχέδιο της κυβέρνησης, ακόμη και αν απολάμβανε της πλήρους στήριξης των κληρικών και του κόσμου της Εκκλησίας, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να υλοποιηθεί άμεσα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια μετά την ανακοίνωση του σχεδίου συμφωνίας των 15 σημείων, οι προετοιμασίες είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο.

Για παράδειγμα, στον κληρικό δεν μπορεί κανείς να πει με ευκολία αυτή τη στιγμή ποιος θα είναι ο εργοδότης του. Η σκέψη είναι το προσωπικό να μεταφερθεί σε κάποια από τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας (π.χ στις μητροπόλεις κλπ) ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές θα εξακολουθήσουν να  πηγαίνουν στον ΕΦΚΑ και στον ΕΟΠΥΥ. Για τα εργασιακά δικαιώματα (π.χ ποιος αποφασίζει για το ύψος των μισθών, πώς διασφαλίζεται η μονιμότητα κλπ) ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά. Το μόνο που υπάρχει είναι η διαβεβαίωση του κ. Τζανακόπουλου ότι ο στόχος αυτής της πρότασης, δεν είναι να θιγούν τα εργασιακά, τα μισθολογικά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των κληρικών. Ακούστηκε το επιχείρημα ότι στο μέλλον μπορεί η πολιτεία να επικαλεστεί οικονομικά προβλήματα του δημοσίου και να μην καταβάλλει το ποσό της επιδότησης. Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι η συμφωνία θα προβλέπει δικλείδες ασφαλείας ωστόσο και αυτό είναι κάτι που μένει να φανεί.

Στο κομμάτι της κοινής αξιοποίησης της κοινής περιουσίας, αυτή τη στιγμή κινούνται όλοι σε θολά νερά. Ο στόχος είναι μέσα στο 2019, να έχει βρεθεί ο ανάδοχος που θα ξεκινήσει την πλήρη καταγραφή των ακινήτων των μητροπόλεων και τον διαχωρισμό αυτών ανάμεσα σε αμφισβητούμενα και μη. Αυτή τη στιγμή, η Αρχιεπισκοπή έχει αναθέσει σε μια εταιρεία –εντάσσοντας το πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ- το έργο της τεχνικής βοήθειας για την προώθηση του έργου αλλά είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί καιρός για να υπάρξουν αποτελέσματα. Ίσως γι’ αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο σε μια αποστροφή του λόγου του για το … 2030 ως έτος κατά το οποίο η κοινή εταιρεία θα έχει τέτοια έσοδα ώστε να καλύπτει το κόστος επιχορήγησης της Εκκλησίας για τη μισθοδοσία των κληρικών. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα