Περικοπές συντάξεων και αναδρομικά στο τραπέζι του Eurogroup

Περικοπές συντάξεων και αναδρομικά στο τραπέζι του Eurogroup

Μπορεί η επίσημη ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup να μην περιλαμβάνει (για μια ακόμη φορά) την Ελλάδα –στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της Ιταλίας- ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί καθώς οι ημέρες λιγοστεύουν επικίνδυνα.

Έχουν απομείνει δύο εβδομάδες μέχρι το οικονομικό επιτελείο να καταθέσει προς ψήφιση τον ελληνικό προϋπολογισμό ενώ και στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν σηκώσει τα… στυλό.

Η αρμόδια υπουργός Εργασίας πιέζει ώστε ενόψει Χριστουγέννων οι συντάξεις του Ιανουαρίου να καταβληθούν όσο το δυνατόν ενωρίτερα, αλλά στον ΕΦΚΑ δεν γνωρίζουν ποιες συντάξεις θα καταβάλλουν; Τις «κομμένες» όπως ορίζει ο νόμος ή αυτές που θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και για τον μήνα Δεκέμβριο; Είναι και άλλα πράγματα που αναμένεται να απασχολήσουν τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.

1. Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο του «δημοσιονομικού κενού» που έχει εντοπιστεί –και για το οποίο ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών στην τελευταία συνεδρίαση του EWG

2. Η επιμονή του ΔΝΤ στο να εφαρμοστούν τα συμφωνημένα μέτρα, δηλαδή η περικοπή των συντάξεων. Μπορεί το ΔΝΤ να μην έχει πλέον δικαίωμα βέτο ωστόσο η θέση του λαμβάνεται σοβαρά υπόψη λόγω της πιθανής επιρροής στις αγορές

3.  Τα «σύννεφα» που έχουν μαζευτεί στην Ελλάδα λόγω των δικαστικών διεκδικήσεων από ολοένα και περισσότερους πολίτες (σε αυτή τη φάση κατά κύριο λόγο συνταξιούχους). Οι Ευρωπαίοι, είναι πλήρως ενήμεροι για τα κύματα αγωγών και αναμένεται να ζητήσουν διευκρινήσεις στα «πηγαδάκια» από τον κ. Τσακαλώτο.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στις 5 Νοεμβρίου ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά. Το πιο πιθανό είναι ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί αναλυτικά σε έκτακτο Eurogroup δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί τα πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δημοσιονομικό επίπεδο ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο και όχι κατ’ ανάγκη στη συνεδρίαση της 19ης Νοεμβρίου.

Οι τελικές αποφάσεις για τις ελληνικές συντάξεις αλλά και τις παροχές που θέλει να ενεργοποιήσει η ελληνική πλευρά, αναμένεται να περάσουν και από τουλάχιστον τρία κοινοβούλια. Κάτι που σημαίνει ότι η υπόθεση αναμένεται να εξελιχθεί σε… θρίλερ.

Πάντως, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αλλάξει το κλίμα καταθέτοντας ήδη από αυτή την εβδομάδα τα νομοσχέδια που έχουν ήδη συμφωνηθεί: τα αναδρομικά των ενστόλων και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα