Η Ελλάδα υποχώρησε στην παγκόσμια κατάταξη για το επιχειρηματικό περιβάλλον

Η Ελλάδα υποχώρησε στην παγκόσμια κατάταξη για το επιχειρηματικό περιβάλλον

Η Ελλάδα υποχώρησε πέντε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία στο επιχειρείν(Doing Business 2019) και συγκεκριμένα στη 72η θέση μεταξύ 190 χωρών από την 67η θέση που είχε πέρυσι. Σημειώνεται ότι το 2016 η Ελλάδα είχε την 61η θέση στη σχετική παγκόσμια κατάταξη.

Η πτώση φέρνει την χώρα κάτω από την ΠΓΔΜ που κατέλαβε την 10η θέση και την Αλβανία, η οποία βρίσκεται στην 63η θέση του δείκτη, ενώ παραμένει χαμηλότερα από άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία (30η) και η Πορτογαλία (34η). Η Κύπρος βρίσκεται στην 57η θέση της κατάταξης και η Τουρκία στην 43η.

Η βαθμολογία της Ελλάδας στην ευκολία του επιχειρείν προέκυψε από την αξιολόγηση 10 επιμέρους δεικτών

1.      Η απόκτηση μιας σύνδεσης ηλεκτροδότησης μας κατατάσσει στην 79η θέση. Απαιτούνται επτά διαφορετικές διαδικασίες και 55 ημέρες.

2.      Στην πληρωμή των φόρων είμαστε στην 65η θέση. Κάνουμε 8 πληρωμές τον χρόνο από 11,2 στον ΟΟΣΑ αλλά ξοδεύουμε 193 ώρες ετησίως για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων έναν 159 ώρες που είναι ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι για εισφορές και φόρους πληρώνουμε το 51,9% των κερδών από 39,8% που είναι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ.

3.      Η διασφάλιση των συμβολαίων είναι από τις χειρότερες παγκοσμίως και η Ελλάδα βρίσκεται στην 132η θέση.

4.      Η έναρξη μιας επιχείρησης είναι ένα πεδίο στο οποίο υπάρχει στασιμότητα στη σχετική βαθμολογία και η Ελλάδα είναι 44η. Στην Ελλάδα ακολουθούνται πλέον 4 διαδικασίες που είναι λιγότερες από τον μέσο όρο των χωρών μελών του ΟΟΣΑ (4,9 διαδικασίες). Ωστόσο απαιτούνται 12,5 ημέρες έναντι 9,3 ημερών στον ΟΟΣΑ.

5.      Η καλύτερη θέση εντοπίζεται στις εξαγωγές καθώς η δραστηριοποίηση εκτός συνόρων μας φέρνει στην 31η θυέση.

6.      Στην προστασία των μετόχων μειοψηφίας είμαστε 51οι.

7.      Για την απόκτηση ακινήτου η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική καθώς έχουμε περιοριστεί στην 153η θέση. Χρειαζόμαστε 11 διαφορετικές διαδικασίες για να ολοκληρωθεί μια δουλειά όταν ο μέσος όρος για τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ είναι οι 4,7 διαδικασίες.  

8.      Η έκδοση μιας οικοδομικής άδειας μας φέρνει στην 39η θέση. Μπορεί να απαιτούνται 17 άδειες έναντι 12,7 του ΟΟΣΑ, ωστόσο απαιτούνται 123 ημέρες έναντι 153 στον ΟΟΣΑ.

9.      Το να εξασφαλίσεις πίστωση επίσης δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς βρισκόμαστε στο 99ο σκαλί της σχετικής κλίμακας.

10.   Στις διαδικασίες χρεοκοπίας των επιχειρήσεων επίσης είναι άσχημη η κατάσταση καθώς ο δείκτης αποκατάστασης είναι μόλις 33,2 σεντς του δολαρίου από 70,5 σεντς που είναι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ. Επίσης για την ανάκτηση των πιστωτών, απαιτούνται 3,5 χρόνια έναντι 1,7 ετών στον ΟΟΣΑ. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα