Τρίμηνο φοροκυνηγητό για έσοδα 14 δισ. ευρώ

Τρίμηνο φοροκυνηγητό για έσοδα 14 δισ. ευρώ

Φορολογικά έσοδα 14 δισ. ευρώ «ψάχνει» στις τσέπες νοικοκυριών και επιχειρήσεων έως το τέλος του έτους ο προϋπολογισμός προκειμένου να μην διαταραχθούν οι στόχοι και να πιστοποιηθούν για μια ακόμα φορά υπερπλεονάσματα ανοίγοντας το δρόμο για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έως το τέλος Σεπτέμβρη μαρτυρούν «κόπωση» στις εισπράξεις φόρων εισοδήματος η οποία όμως υπεραντισταθμίζεται από αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ και φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών, οδηγώντας συνολικά σε υπέρβαση των φορολογικών εσόδων εννιαμήνου κατά 232 εκατ. ευρώ ( στα 33,801 δισ. ευρώ). Τα νοικοκυριά πάντως φαίνεται να έχουν αγγίξει τα όριά τους με τις εισπράξεις από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων να καταγράφουν υστέρηση 207 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.

Στο τρίμηνο Οκτώβρη- Δεκέμβρη, η φοροδοτική αντοχή των φυσικών προσώπων θα δοκιμαστεί εκ νέου με τις απαιτήσεις πληρωμών τριών ακόμα δόσεων ΕΝΦΙΑ (τέλος Οκτώβρη, τέλος Νοέμβρη και τέλος Δεκέμβρη), της τελευταίας δόσης φόρου εισοδήματος (τον Νοέμβριο) και των τελών κυκλοφορίας που ακολουθούν τον Δεκέμβρη.

Εφόσον το ταμείο έχει πλεόνασμα όμως, έρχεται για μία ακόμα χρονιά κοινωνικό μέρισμα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ (από το συνολικό υπερπλεόνασμα των 800-900 εκατ. ευρώ) το οποίο θα «γλυκάνει» εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών μαζί και όσων δηλώνουν οικονομικά αδύναμοι στην εφορία χωρίς πραγματικά να είναι. Η φοροδιαφυγή, κάθε άλλο παρά έχει εκλείψει.

Από την ανάλυση των εισπράξεων-απαιτήσεων του προϋπολογισμού προκύπτει ότι:

1. Τα φορολογικά έσοδα διαμορφώνονταν στο τέλος Σεπτέμβρη σε 33,801 δισ. ευρώ. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει σύνολο ετήσιων εισπράξεων 47,948 δισ. ευρώ. Η μεταξύ τους απόσταση είναι 14,147 δισ. ευρώ.

2. Οι εισπράξεις έμμεσων φόρων στο εννιάμηνο είναι 6 δισ. ευρώ ευρώ παραπάνω σε σχέση με τις εισπράξεις άμεσων φόρων. Έχουν μπει στο ταμείο 19,993 δισ. ευρώ έμμεσων φόρων έναντι 13,808 δισ. ευρώ από άμεσους. Έως το τέλος του έτους αναζητούνται εισπράξεις 7+7 δισ. ευρώ από άμεσους (για να φτάσουν στα 20,870 δισ. ευρώ) και έμμεσους φόρους (για να φτάσουν στα 27,078 δισ. ευρώ).

Έως το τέλος του έτους όμως, εφόσον τηρηθούν και οι συγκεκριμένοι στόχοι του προϋπολογισμού θα πρέπει να διενεργηθούν επιστροφές φόρου πάνω από 2 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη οι επιστροφές φόρου με υστέρηση 507 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο ανήλθαν σε 2,951 δισ. ευρώ. Στο τέλος του έτους ο προϋπολογισμός προβλέπει επιστροφές φόρου 5,289 δισ. ευρώ ή 2,338 δισ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με το επίπεδο Σεπτεμβρίου.

Σχηματικά θα μπορούσε να πει κανείς πως μέσα σε τρεις μήνες το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να επιστρέψει φόρους ίσους με αυτούς που επέστρεψε σε διάστημα περίπου οκτώ μηνών. Δύσκολο. Σ

ύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η υστέρηση των επιστροφών φόρου οφείλεται στο γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσό επιστροφών εσόδων χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπροθέσμων και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνεται στο στόχο.

euro2day

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα