Στα άκρα η κόντρα Κομισιόν – Ιταλίας: Όχι στον προϋπολογισμό - Δεν θα κάνουμε πίσω

H Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας και καλεί την Ρώμη να προχωρήσει σε επανεξέταση και επανακατάθεσή του, σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι μετά από διαβούλευση με τις ιταλικές αρχές, κατέληξε στην εκτίμηση ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 εμφανίζει σοβαρές αποκλίσεις από τις συστάσεις του Συμβουλίου στις 23 Ιουλίου του 2018.

Η Κομισιόν σημειώνει επίσης ότι το προσχέδιο δεν συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της Ιταλίας στο πρόγραμμα σταθερότητας που παρουσίασε τον Απρίλιο του 2018.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, το αναθεωρημένο δημοσιονομικό σχέδιο που θα καταθέσει η Ιταλία πρέπει να συμμορφώνεται με τις συστάσεις του Συμβουλίου προς την Ιταλία.

Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις θύμισε προηγούμενες δεσμεύσεις της Ρώμης για τα οικονομικά και ξεκαθάρισε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδό της».

«Σήμερα, για πρώτη φορά, η Κομισιόν είναι υποχρεωμένη να ζητήσει από μια χώρα της ευρωζώνης να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της» τόνισε.

«Αλλά δεν βλέπουμε κάποια εναλλακτική από το να ζητήσουμε από την ιταλική κυβέρνηση να πράξει ανάλογα. Συμφωνήσαμε να δώσουμε στην Ιταλία ως και τρεις εβδομάδες διορία για να υποβάλλει ένα αναθεωρημένο δημοσιονομικό προσχέδιο για το 2019» επισήμανε ο κ. Ντομπρόβσκις.

“Η σημερινή γνωμοδότηση δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για κανέναν, καθώς το σχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης αντιπροσωπεύει μια σαφή και σκόπιμη απόκλιση από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ιταλία τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, η πόρτα μας δεν κλείνει: θέλουμε να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τις ιταλικές αρχές. Χαιρετίζω τη δέσμευση του υπουργού #Tria σε αυτό το στόχο και πρέπει να προχωρήσουμε με αυτό το πνεύμα τις προσεχείς εβδομάδες”, αναφέρει σε αναρτήσεις του ο Πιέρ Μοσκοβισί

Κόντε και Σαλβίνι δεν κάνουν πίσω

O Ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός «Plan B» για τον προϋπολογισμό του 2019.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Bloomberg, ο κ. Κόντε τόνισε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί αλλαγές στην ουσία του προϋπολογισμού.

Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως πως είναι πρόθυμος να συναντηθεί με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους για να τους εξηγήσει τις λεπτομέρειες του δημοσιονομικού σχεδίου της ιταλικής κυβέρνησης.

O κ. Κόντε άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει κάποιο περιθώριο για μικρές αλλαγές σε κάποιες πτυχές του σχεδίου. «Έχω πει ότι το έλλειμμα του 2,4% του ΑΕΠ είναι το πλαφόν. Μπορώ να πω ότι αυτό είναι το πλαφόν μας» πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ιταλό πρωθυπουργό κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι, αρχηγού της Λέγκας και αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, υπογράμμισε ότι ο μόνος θεσμός που μπορεί να βελτιώσει τον προϋπολογισμό είναι το ιταλικό κοινοβούλιο. «Δεν θα κάνουμε πίσω» διαμήνυσε ο κ. Σαλβίνι.

 

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα