La Tribune: οι Βρυξέλλες δεν απαιτούν να κόψει η Ελλάδα τις συντάξεις

Οι Βρυξέλλες έδωσαν στο πράσινο φως στο πρώτο σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας μετά την άρση του μνημονιακού καθεστώτος στη χώρα, χωρίς να απαιτούν την προγραμματισμένη εφαρμογή της περικοπής σύνταξης που προβλεπόταν για τον Ιανουάριο του 2019, γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune.

«Η Ελλάδα βγήκε στα τέλη Αυγούστου από το τελευταίο πρόγραμμα διεθνούς σχεδίου διάσωσης, το οποίο παρείχε χρηματοδοτική στήριξη στη χώρα με αντάλλαγμα την επιβολή μέτρων λιτότητας. Από τότε, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πιέζει για την εφαρμογή της μη μείωσης των συντάξεων που προβλεπόταν για τον Ιανουάριο στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς μείωση στις συντάξεις μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας", δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για "επιτυχία", τονίζει η γαλλική εφημερίδα.

Σύμφωνα με την La Tribune, «ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει την ελάφρυνση της δημοσιονομικής λιτότητας για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2019. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν είναι αναγκαία η εφαρμογή περικοπών στις συντάξεις που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές, επειδή υπάρχουν καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα όσον αφορά τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού.

«Η Ελλάδα έχει υποσχεθεί στους πιστωτές της στην Ευρωζώνη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα επιτύχει ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ εφέτος, δηλαδή χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του χρέους. Στην πρότασή του για τον προϋπολογισμό του 2019 που βασίζεται στην υπόθεση οικονομικής ανάπτυξης 2,5% το 2019, έναντι 2,1% εφέτος. Χωρίς την εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3,56%» καταλήγει το δημοσίευμα της La Tribune.

Εν τω μεταξύ η Le Figaro γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχθηκε τελικά το αίτημα της Ελλάδας να μην εφαρμόσει μία ακόμη περικοπή συντάξεων όσο η χώρα συνεχίζει να σέβεται τις δεσμεύσεις της και κυρίως να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 (και μέχρι το 2022) 3,5% του ΑΕΠ. H εφημερίδα παραθέτει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Παρασκευή το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 χωρίς να απαιτεί νέες περικοπές μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας». Η ανακοίνωση του Αλ. Τσίπρα έγινε με την ευκαιρία της ανάληψης του Υπουργείου Εξωτερικών μετά την παραίτηση του Ν. Κοτζιά, τονίζει η γαλλική εφημερίδα.

Νeues Deutschland : Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η ΕΕ δίνει το πράσινο φως και ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει παράπονο

«Είναι μάλλον θέμα πολιτικής επιβίωσης για αριστερή κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: Μετά το τέλος του τρίτου πακέτου και του προγράμματος λιτότητας των διεθνών πιστωτών θα πρέπει τώρα ενόψει εκλογών να δείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο» γράφει η γερμανική Νeues Deutschland.

«Για το γεγονός ότι θα γλιτώσει τους συνταξιούχους από περικοπές συντάξεων, έχει καλό λόγο: αποτελούν ένα σημαντικό δυναμικό ψηφοφόρων και στα μαύρα χρόνια της κρίσης τους ζητήθηκε να πληρώσουν. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει το πράσινο φως και ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει παράπονο. Ενόψει της πολύ πιο σημαντικής δημοσιονομικής διαμάχης με την ιταλική δεξιά κυβέρνηση, μπορεί να μην θέλουμε μια δεύτερη σκηνή συγκρούσεων. Και η Αθήνα δεν θέλει να αυξήσει το έλλειμμα, αλλά μπορεί να επιδείξει πολύ καλά στοιχεία του προϋπολογισμού» τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

«Η επιτυχία, όμως, είναι βούτυρο στο ψωμί της κριτικής από αριστερά, οι υπέρμαχοι της οποίας πιστεύουν ότι ο Τσίπρας δεν αντέδρασε γενικά στους πιστωτές. Εάν θα μπορούσαν να αντληθούν περισσότερα, είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί σοβαρά. Αλλά ίσως όλοι θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι, αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν επιδεινωθεί», σημειώνει η Νeues Deutschland.

 

 

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα