Σχέδιο ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών. Το πλάνο δόσεων και τα ποσά των οφειλών

Σχέδιο ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών. Το πλάνο δόσεων και τα ποσά των οφειλών

Δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, θα έχουν τη δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη ρυθμίζοντας το χρέος τους από εισφορές.

Δεν θα αναγκασθούν να πληρώσουν κανένα ποσόν- ούτε μία δόση: Η συνολική οφειλή θα κατανέμεται μέχρι και σε 60 δόσεις, οι οποίες θα παρακρατούνται από τη σύνταξη που θα εκδοθεί.

Θα υπάρχει μάλιστα πρόβλεψη ότι μετά την παρακράτηση της δόσης, ο συνταξιούχος θα παίρνει τουλάχιστον το ποσόν της εθνικής σύνταξης – τα 346 ευρώ, ώσπου να εξοφληθεί ο οφειλή του.

Επιδιώκοντας να επιλύσει αυτό το μέγα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας καταβολής εισφορών επί πολλά χρόνια, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει σχέδιο για άμεση ρύθμιση των ασφαλιστικών χρεών όσων έχουν συμπληρώσει χρόνο ασφάλισης και ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά «σκοντάφτουν» στο ότι έχουν χρέος προς το ασφαλιστικό τους Ταμείο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει το Capital, στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται ότι σε ρύθμιση θα μπορούν να μπουν οφειλές έως 30.000 ευρώ από εισφορές. Το ρυθμιζόμενο ποσό θα κατανέμεται σε έως 60 δόσεις, που θα παρακρατούνται από τη σύνταξη.

Η ισχύουσα διάταξη δίνει τώρα δυνατότητα ρύθμισης οφειλών έως 20.000 ευρώ σε μάξιμουμ 40 δόσεις – δηλαδή με μηνιαία καταβολή/παρακράτηση 500 ευρώ και άνω. Εχει αποδειχθεί μη αποτελεσματική, καθώς ελάχιστοι δικαιούχοι μπορούν να ανταποκριθούν.

Η σχεδιαζόμενη νέα ρύθμιση θα αφορά ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ (εμπόρους, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές κλπ), εταίρους ΟΕ,ΕΕ και ΕΠΕ, απασχολούμενος με «μπλοκάκι», καθώς και αυταπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους κλπ- ανεξάρτητα από το αν έχουν κάνει παύση εργασιών ή όχι.

Ειδική διάταξη θα περιλαμβάνει για τους αγρότες και τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών έως 10.000 ευρώ –έναντι 4.000 ευρώ που είναι τώρα το πλαφόν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα