Tελική ευθεία για τις συντάξεις, στην Κομισιόν ο προϋπολογισμός

Tελική ευθεία για τις συντάξεις, στην Κομισιόν ο προϋπολογισμός

Kατατίθεται σήμερα  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το προσχέδιο που θα σταλεί στις Βρυξέλλες «θα είναι σαφέστερο από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή» την 1η Οκτωβρίου και «θα περιλαμβάνει με πιο σαφή τρόπο την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019».

Αγνωστο παραμένει εάν η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει έναν προϋπολογισμό που θα περιλαμβάνει το «διπλό σενάριο» που ενσωματώθηκε και στο προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου ή αν θα κάνει το βήμα παραπάνω καθιστώντας σαφέστερη την πρόθεσή της να «σπρώξει» το σχέδιο προϋπολογισμού που δεν περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων. Η σημερινή μέρα πάντως υπό όλες τις συνθήκες θα είναι μεγάλη για το φλέγον θέμα που αφορά σε περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους. Διότι από τη μια η κυβέρνηση θα στέλνει στις Βρυξέλλες έναν προϋπολογισμό γεμάτο από πλεονάσματα και από την άλλη το Γενικό Λογιστήριο στην Αθήνα θα αποκαλύπτει τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 9μηνο. 

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το 2019 δεν θα έχει μέτρα.

Από τις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Μπαλί το μόνο που προέκυψε ότι το θέμα των συντάξεων θα «παιχτεί» στην πραγματικότητα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το ΔΝΤ, δεν…. υποχώρησε. Εξακολουθεί να έχει τη θέση ότι οι συντάξεις πρέπει να κοπούν για να χρηματοδοτηθούν μέτρα ενίσχυσης άλλων κοινωνικών ομάδων. Στο μόνο σημείο στο οποίο έριξε νερό στο κρασί του, είναι στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων (σ.σ τα οποία βλέπει στο 3,5% του ΑΕΠ και για το 2018). Σε κάθε περίπτωση, πριν ακόμη ταξιδέψει ο κ. Τσακαλώτος στο Μπαλί, ήταν γνωστό ότι το ΔΝΤ δεν έχει πλέον δικαίωμα βέτο στα της ελληνικής υπόθεσης. Η όλη προσπάθεια έχει να κάνει με το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια αρνητική έκθεση από το Ταμείο η οποία να «πληγώσει» την πορεία εξόδου της Ελλάδας προς τις αγορές.

Πλέον, όλο το ενδιαφέρον εστιάζεται στις τελικές συζητήσεις που θα γίνουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει πολύ μεγάλη προετοιμασία ώστε να μην υπάρξει ο παραμικρός αιφνιδιασμός των Ευρωπαίων με την κατάθεση των στοιχείων. Το σχέδιο της μη περικοπής των συντάξεων θα αποτυπώνεται στα στοιχεία αλλά το τελικό συμπέρασμα που θα προκύπτει θα είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγαίνει σε κάθε περίπτωση πάνω από το 3,5%.

Μετα την κατάθεση του προϋπολογισμού τη Δευτέρα, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για τουλάχιστον έναν μήνα ακόμη δηλαδή μέχρι και τις 21 Νοεμβρίου που θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή. Μέχρι τότε, είναι πιθανό να υπάρξει και νέα αποστολή των θεσμών στην Αθήνα καθώς ταυτόχρονα θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Από τους θεσμούς αναμένονται δύο εκθέσεις. Μια της Κομισιόν για το θέμα του προϋπολογισμού και των διαδικασιών που προβλέπονται από το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» και μια δεύτερη από τους τέσσερις θεσμούς για την πορεία των μεταμνημονιακών διαπραγματεύσεων. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα