Διπλό σενάριο για τις συντάξεις. Στην Κομισιόν ο προϋπολογισμός

Διπλό σενάριο για τις συντάξεις. Στην Κομισιόν ο προϋπολογισμός

Με δύο σενάρια, όπως κατατέθηκε και στην Βουλή, θα σταλεί από την Αθήνα στην Κομισιόν το σχέδιο του Προϋπολογισμού, με την Κυβέρνηση να ευελπιστεί να αποσπάσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτροπή της περικοπής των συντάξεων από την Πρωτοχρονιά, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.

Όπως είπε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στο σχέδιο που θα σταλεί στις Βρυξέλλες «θα καταγράφεται η σαφής πρόθεση της Κυβέρνησης να μην περικοπούν οι συντάξεις. Το σχέδιο θα είναι σαφέστερο από το προσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή». 

Το μήνυμα είχε στείλει από το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στην ομιλία του είχε πει ότι το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού (σημ: κατατίθεται στις 21 Νοεμβρίου, στην Βουλή), δεν θα περιλαμβάνει άλλα μέτρα, παρά μόνο αντίμετρα, ενώ στις αιχμηρές αναφορές του για τον Γιάννη Στουρνάρα είπε ότι ο Διοικητής της ΤτΕ ουσιαστικά ζητά μείωση των συντάξεων, όμως «θα διαψευστεί και πάλι».

Το «παιχνίδι» θα παιχτεί πλέον στις Βρυξέλλες, αλλά και στο Βερολίνο, το οποίο τις τελευταίες ημέρες έχει στείλει ανάμεικτα μηνύματα αναφορικά με τις προθέσεις του επί του θέματος. Η Αθήνα επιμένει ότι μπορούν και να αποτραπούν οι μειώσεις και να εφαρμοστεί μεγάλο μέρος των αντίμετρων, δεδομένου ότι από τις προβολές του οικονομικού επιτελείου προκύπτει επαρκής δημοσιονομικός χώρος, ενώ οι Ευρωπαίοι ζητούν αποδείξεις για την διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια.

Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών θα μελετήσουν το σχέδιο προϋπολογισμού που θα στείλει η Αθήνα και στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου αναμένεται να δοθεί το στίγμα των προθέσεων των ευρωπαίων εταίρων, ενώ η Εκθεση της Κομιισόν για όλα τα κράτη μέλη αναμένται γύρω στις 15 Νοεμβρίου. Ως τελευταίο ορόσημο για τις σχετικές αποφάσεις στέκει το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι λίγες ημέρες αργότερα – λόγω και των Εορτών, θα γίνει νωρίτερα η καταβολή συντάξεων -  θα πρέπει να πιστωθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου (σημ: με τα σημερινά δεδομένα, από αυτές θα τεθεί σε εφαρμογή η περικοπή έως 18%, βάσει του “νόμου Κατρούγκαλου”).

Τις Βρυξέλλες ως κομβικό παίχτη για τις τελικές αποφάσεις υπέδειξαν την Παρασκευή, στις συναντήσεις τους με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τόσο ο Π. Τόμσεν όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας όμως στον Υπουργό Οικονομικών ότι αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα από την ελληνική Κυβέρνηση είναι ο επαρκής δημοσιονομικός χώρος για την λήψη μέτρων κοινωνικής πολιτικής, ουσιαστικά καλώντας την Αθήνα, για να έχει μόνιμο αποτέλεσμα, να προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων.

Για τις πιέσεις στην Ελλάδα

«Καθημερινά δεχόμαστε πολύπλευρες πιέσεις. Οι αγορές αντικαθιστούν με την πειθαρχική λειτουργία τους τη λειτουργία της τρόικας. Ο πυρήνας της κοινωνικής σύγκρουσης είναι ο μισθός. Όταν τεθεί το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού θα φανούν οι διαχωριστικές γραμμές», είπε ο Δημήτρης Τζακακόπουλος στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Υφυπουργός Παρά το Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος επεσήμανε ότι η χώρα είναι ευάλωτη, καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο».

O Ντάισελμπλουμ υπέρ της Αθήνας για τις συντάξεις

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη που εξέφρασε μέσω του blog του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος προτρέπει το Eurogroup να δείξει ευελιξία απέναντι στη χώρα μας να ασχοληθεί περισσότερο με άλλα συνταξιοδοτικά συστήματα, όπως εκείνο της Γερμανίας.

«Εχοντας μόλις βγει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, η Ελλάδα είναι ήδη ξανά στην ατζέντα του Eurogroup. Αυτή τη φορά είναι για τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις. Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι είναι αχρείαστες περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, λόγω της υπεραπόδοσης σε ό,τι αφορά τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, που ήδη δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για άλλες κοινωνικές πολιτικές ή για περικοπή συντάξεων. Οι δανειστές είναι επικριτικοί. Ιδιαίτερα το ΔΝΤ, που προειδοποιεί για ένα “κακό σήμα προς τις αγορές”. Ποιος έχει δίκιο», αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ καταγράφοντας το ζήτημα.

Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά προκειμένου να γίνει βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα, αναγνωρίζει ο Ολλανδός, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι έχουν κλείσει οι «παρακάμψεις» για πρόωρη συνταξιοδότηση, ότι η θεσμοθετημένη ηλικία συνταξιοδότησης θα πάει στα 76 και πως έχουν καταργηθεί σταδιακά επιδόματα όπως το ΕΚΑΣ.

Παραδέχεται ότι οι Ελληνες «έχουν ένα δίκιο ότι το μέτρο δεν έχει διαρθρωτικό αντίκτυπο» σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει οι αποδοχές όσων βγήκαν στη σύνταξη πριν από το 2016 να προσαρμοστούν προς τα κάτω, σύμφωνα με τη νέα φόρμουλα. «Μακροπρόθεσμα (σ.σ. το μέτρο) δεν εξοικονομεί πολλά, καθώς οι συνταξιούχοι θα βγαίνουν φυσικά από το σύστημα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συνεισφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Βέβαια, θα δημιουργούσε βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικό χώρο που- καλοδεχούμενος- θα χρησιμοποιούνταν για άλλες μη συνταξιοδοτικές δαπάνες ή ελαφρύνσεις φόρων. Οπως έχουν τα πράγματα, δημοσιονομικός χώρος θα είναι διαθέσιμος αυτή τη χρονιά και την επόμενη. Το 2017 συμφωνήσαμε στο Eurogroup η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πέντε χρόνια. Πολλοί είπαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά οι στόχοι έχουν ήδη ξεπεραστεί για δύο χρόνια στη σειρά. Το ΔΝΤ είπε ότι δεν ήταν δυνατόν, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή του σε ακριβώς 3,5%», γράφει ο Ντάισελμπλουμ.

Το κλειδί, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η καλύτερη είσπραξη φόρων, με μία ανακάμπτουσα οικονομία. «Οταν το Eurogroup συζητήσει τα επόμενα βήματα για το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, μπορεί να ανακαλύψει ότι υπάρχει πεδίο ευελιξίας, με δεδομένα τα αποτελέσματα στην Ελλάδα έως τώρα. Μπορεί να θέλει να ξοδέψει περισσότερο χρόνο στο συνταξιοδοτικό σύστημα άλλων χωρών, όπως της Γερμανίας», καταλήγει.

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα