Υπό πίεση παραμένει το Χρηματιστήριο λόγω τραπεζών και Ιταλίας

Οι ιταλικοί «τριγμοί» και η σημαντική επιδείνωση των ελληνικών ομολόγων οδήγησαν σε άλλη μία πτωτική συνεδρίαση το ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου και πάλι οι «αρνητικοί» πρωταγωνιστές ήταν οι τράπεζες. Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου έχουν βρεθεί στη δίνη των ρευστοποιήσεων από τις ιιταλίααρχές Μαΐου, με το τελευταίο κύμα πωλήσεων, το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και εντάθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις, να έχει στείλει τη συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κάτω από τα 5 δισ. ευρώ. Το σχέδιο που φαίνεται να έχει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων δεν κατευνάζει τις ανησυχίες της αγοράς, αντίθετα δημιουργεί νέες, με τη Fitch Solutions να προειδοποιεί πως σε περίπτωση κρατικής χρηματοδότησης των τραπεζών θα υπάρξει αρνητικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά.

Στα θετικά πάντως της συνεδρίασης είναι πως αν και αρκετά blue chips δέχθηκαν πιέσεις, υπήρχαν τίτλοι που «διασώθηκαν» των απωλειών (ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Grivalia) , κάτι που δεν είχαμε δει να συμβαίνει στη συνεδρίαση της Παρασκευής οπότε ολόκληρος ο δείκτης FTSE 25 είχε «κοκκινίσει».

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,61% στις 641,79 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,80%, στις 1.682,10 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,45% στις 503,83 μονάδες. Ο τζίρος αν και διαμορφώθηκε στα πιο χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το sell-off της Παρασκευής και της «μαύρης» Τετάρτης, ωστόσο ήταν «ανεβασμένος» σε σχέση με τα συνήθη και διαμορφώθηκε στα 53,62 εκατ. ευρώ.

Η επιδείνωση της αγοράς ομολόγων αυξάνει τη διάθεση αποφυγής ανάληψης ρίσκου, όπως σημειώνει η Beta Χρηματιστηριακή, με τις ανησυχίες σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών να εξακολουθούν να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Σε μία εβδομάδα από τώρα η αγορά περιμένει την κατάθεση του προϋπολογισμού, που στο προσχέδιο έχει κατατεθεί με δύο σενάρια, σημειώνει από την πλευρά του ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Η αγορά ήδη προεξοφλεί πως σε περίπτωση που δεν κοπούν οι συντάξεις, οι προϋπολογισμοί των επόμενων χρόνων είναι αδύνατον να επιτευχθούν. Το spread ήδη έχει βρεθεί στο 4,5% δείχνοντας ότι κανένα roadshow ή ανεύρεση επενδυτών δεν έχει βοηθήσει σε καμία περίπτωση την αγορά.

kathimerini

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα