Bloomberg: Τι συμβαίνει με τις τράπεζες και πώς θα διορθωθεί

Bloomberg: Τι συμβαίνει με τις τράπεζες και πώς θα διορθωθεί

Την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές τράπεζες και τους λόγους για τους οποίους αυτές ξαναβρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί να αναλύσει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, μέσα από 6 ερωτήσεις-απαντήσεις. 

Τι συμβαίνει με τις τράπεζες

Το καλοκαίρι η Ελλάδα εξήλθε από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, μετά από συμφωνία με τις άλλε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που της δίνει πάνω από μια δεκαετία χρόνο προκειμένου να αρχίσει να ξεπληρώνει τα περισσότερα από τα δάνειά της. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρείς φορές από την αρχή της κρίσης χρέους, με πιο πρόσφατη το 2015. Το κράτος που έχει βάλει περί τα 50 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία υποστηρίζει ότι οι τράπεζες έχουν πλέον επαρκή κεφάλαια καθώς και ότι διαθέτουν νέα εργαλεία για να επιλύσει το ζήτημα των “κόκκινων” δανείων μεταξύ αυτών ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και πιο εύκολες διαδικασίες εξωδικαστικού συμβιβασμού. 

2. Ποιο είναι το πρόβλημα; 

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αποτελούν περίπου το 50% των asset των ελληνικών τραπεζών, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ΕΕ. Το Χρηματιστήριο έχει χάσει φέτος πάνω από το 1/3 της αξίας του, την ίδια στιγμή έχει ζητηθεί από τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, την Τράπεζα Πειραιώς, να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια, ενώ οι τράπεζες πιέζονται από τις εποπτικές αρχές να επιταχύνουν το “καθάρισμα” των ισολογισμών τους να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια, με ορισμένους αναλυτές να αμφιβάλλουν εάν οι φιλόδοξοι αυτοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν. 

3. Τι μπορεί να γίνει; 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται κυβερνητικές εγγυήσεις, για να βοηθήσει τις τράπεζες να επιταχύνουν το “ξεφόρτωμα” μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι μετρητών των 24 δισ. ευρώ για α στηρίξει τις τράπεζες.  Ωστόσο η χρήση αυτών των χρημάτων μπορεί να αποτελέσει πλήγμα στις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει τους επενδυτές ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρες είναι πλήρως καλυμένες για τα επόμενα χρόνια. Θα μπορούσε επίσης να αντίκειται στους κανόνες της ΕΕ που απαγορεύουν την κρατική χρηματοδότηση σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πριν αναλάβουν μέρος του βάρους οι ιδιώτες πιστωτές με καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ. 

4. Πώς φτάσαμε ως εδώ; 

Η καθοδική πορεία για τις τράπεζες ξεκίνησε πριν μια δεκαετία, όταν η χώρα μπήκε στην ύφεση. Ιδιωτικά και επιχειρηματικά δάνεια άρχισαν μαζικά να “κοκκινίζουν”. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κράτος πτώχευσε, ενώ η εξάμηνη αντιπαράθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές το 2015 προκάλεσε φυγή καταθέσεων και έσπρωξε την Ελλάδα ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ.

5. Έχουν ευθύνη οι τράπεζες;

Ο οικονομικός αγώνας της χώρας αποκάλυψε και μια σειρά από αποτυχίες στην επιχειρηματικής διακυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η παράταση δανείων που δεν θα μπορούσαν ποτέ να ξεπληρωθούν. […] To ερώτημα είναι εάν οι νέες διοικήσεις μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση ή εάν οι τράπεζες είναι πολύ βυθισμένες στα κόκκινo για να σωθούν.

6. Και τώρα;

Σε άλλες περιπτώσεις, όταν διακυβευόταν η οικονομική σταθερότητα, οι ευρωπαίοι είχαν μια πιο φιλελεύθερη προσέγγιση στους κανόνες της ΕΕ για την κρατική ενίσχυση, επιτρέποντας τη χρήση δημόσιων ενισχύσεων για να αποφευχθεί η καταστροφή. Αλλά εάν χρειστούν τέτοιες λύσεις δεν θα είναι ούτε εύκολες ούτε φτηνές. Ζητήματα ωστόσο εγείρονται και για την αξιοπιστία των τραπεζικών κανόνων του μπλοκ καθώς και για την ποιότητα της χρηματοπιστωτικής εποπτείας. Εξάλλου, οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι οι μόνες που είχαν προβλήματα μετά τα ευρωπαϊκά stress test.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα