Έκτακτη ρύθμιση χρεών για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες σε 120 δόσεις

Έκτακτη ρύθμιση χρεών για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες σε 120 δόσεις

Μια νέα ρύθμιση που θα ανοίγει το δρόμο στους μισθωτούς, συνταξιούχους αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν αποκλειστεί από τις 120 δόσεις, να ρυθμίσουν τα παλιά χρέη τους σε πολλές μηνιαίες δόσεις βρίσκεται στα σκαριά. Η ρύθμιση που εξετάζεται είναι έκτακτη, θα αφορά τις οφειλές που έχουν στην Εφορία ή τα Ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017 οι οφειλέτες και απαραίτητη προϋπόθεση για να υπαχθούν σε αυτή θα είναι η εξόφληση ή η ρύθμιση των τρεχουσών οφειλών, δηλαδή του φετινού ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ ή των ασφαλιστικών εισφορών.

Το σχέδιο που συζητούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με τους δανειστές πατάει πάνω στον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλά με απλούστερα κριτήρια που δεν θα αποκλείουν όσους πραγματικά αδυνατούν να εξοφλήσουν τα παλιά χρέη τους. Η ρύθμιση θα αφορά κυρίως μικροοφειλέτες με χρέη έως 3.000 ή 5.000 ευρώ που αποτελούν και την πλειονότητα των οφειλετών ενώ ο αριθμός των ενδεχομένως να φθάνει τις 120.

Πρόκειται για ένα νέο μηχανισμό ρύθμισης με ευνοϊκότερους όρους από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ο οποίος σύμφωνα με τον Τάσο Πετρόπουλο θα είναι πιο αποτελεσματικός με κριτήρια που δεν θα αποκλείουν κανέναν.

Με τις οφειλές προς την Εφορία και τα Ταμεία να έχουν εκτιναχθεί στα 135 δις. ευρώ, ποσό που εκτοξεύεται στα 215 δις ευρώ αν συμπεριληφθούν επιπλέον χρέη 80 δις. ευρώ από τα «πανωτόκια», τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν:

- Την ενεργοποίηση μιας νέας ρύθμισης για την εξόφληση των οφειλών που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2017 σε πολλές μηνιαίες δόσεις που μπορεί να είναι πάνω από 24 ή 36 ή ενδεχομένως να φθάνουν και τις 100 ή τις 120. Η πρόταση αυτή, εξετάζεται να αφορά κυρίως μικρές οφειλές ενδεχομένως έως 3.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ με την ελάχιστη μηνιαία δόση να ανέρχεται σε 50 ευρώ. Υπολογίζεται ότι 8 στους 10 οφειλέτες της εφορίας χρωστούν έως 3.000 ευρώ. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα είναι η εξόφληση των οφειλών του 2018. Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλέτες (μισθωτοί και συνταξιούχοι) για να μπορέσουν να ρυθμίσουν σε περισσότερες από 12 δόσεις τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2017 θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή να έχουν ρυθμίσει όλες τις τρέχουσες οφειλές, δηλαδή το φετινό φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ του 2018.

- Την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων ανεξαρτήτως ύψους οφειλής όσων αποκλείστηκαν από την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Πρόκειται κυρίως για όσους δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα ή γιατί κατά την προηγούμενη τριετία δεν είχαν κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής χρήσης ή γιατί είχαν κλείσει τα βιβλία τους. Στην περίπτωση αυτή θα προβλέπονται αυστηρά εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε στη ρύθμιση να ενταχθούν αυτοί που πραγματικά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στη εξόφληση των οφειλών τους και όχι όσοι ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν κρύβονται πίσω από τις ρυθμίσεις για να λαμβάνουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και στη συνέχεια σταματούν να εξυπηρετούν τις ρυθμίσεις.

news.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα