Κανονικά τον Δεκέμβριο η απόφαση του eurogroup για τον ελληνικό προϋπολογισμό

Δεν υφίσταται σενάριο για έκτακτο EG για την Ελλάδα, “δεν είμαστε σε κατάσταση ελληνικής κρίσης”, λέει κοινοτικός αξιωματούχος.

Έκπληξη δηλώνουν κοινοτικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, οι οποίοι σχετίζονται με την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος για το κλίμα “κρίσης” που περιγράφεται στον ελληνικό Τύπο γύρω από το θέμα των συντάξεων, εξηγώντας ότι “η κατάσταση γύρω από την παρακολούθηση των ελληνικών δεσμεύσεων και της κατάρτισης του προϋπολογισμού απέχει έτη φωτός από το να προσομοιάζει σε ‘κρίση’ ή αναταραχή άλλου είδους”.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του real.gr από δύο ανώτερους κοινοτικούς αξιωματούχους, ούτε η Κομισιόν, ούτε το Συμβούλιο σχεδιάζουν να θέσουν το ελληνικό ζήτημα σε “έκτακτο eurogroup” το Νοέμβριο, διότι όπως εξηγούν “δεν είναι αυτή η διαδικασία”.

Το ζήτημα των ελληνικών συντάξεων “δεν θα κριθεί από μόνο του σε κανένα eurogroup”. Αντιθέτως “η εισήγηση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019 θα κριθεί, μαζί με όλων των άλλων Κ-Μ στο eurogroup του Δεκεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο”.

Σε σχέση με το αν και κατά πόσο θα υπάρξει έκτακτο eurogroup για την Ιταλία, κοινοτική πηγή του  Συμβουλίου προτρέπει “μη βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο”, σημειώνοντας ότι “εδώ ακόμα δεν έγινε το τακτικό”. Εξηγώντας ότι για να συζητήσει το ζήτημα πρέπει να μπει σε λογική σπέκουλας, διευκρίνισε ωστόσο ότι “ακόμα και να συμβεί αυτό, δε αφορά σε καμία περίπτωση την Ελλάδα”.

Ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι η Ιταλία του σήμερα “δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2009” και πως η απόκλιση του 2,4% ελλείμματος από το 1,6% που είχε συμφωνηθεί “απέχει έτη φωτός” από το 3% που κατέληξε να είναι 15,6%. Τόνισε ωστόσο ότι “οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, πως η Ιταλία υπόκειται στους ίδιους κανόνες για τη μείωση του χρέους, όπως και όλα τα άλλα Κ-Μ, έχει αναλάβει δεσμεύσεις και βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κομισιόν για το θέμα”.

Παρομοίως Συμβούλιο και Κομισιόν παραπέμπουν στις on the record δηλώσει τόσο του Προέδρου του Eurogroup Μ.Σεντένο, όσο και του Επιτρόπου Μοσκοβισί τόσο για την Ελλάδα όσα και για την Ιταλία.

“Ούτε ο Μοσκοβισί, ούτε ο Σεντένο μίλησαν τυχαία”, προτρέπει πηγή της Κομισιόν, προτρέποντας  τον Τύπο να ξαναδιαβάσει τις δηλώσεις που έγιναν στο Λουξεμβούργο και οι οποίες “δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση”, καθώς “περιέχουν στο ακέραιο τις θέσεις της Κομισιόν και των 19 Υπουργείων Οικονομικών”.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα