Καταρρέουν οι τραπεζικές μετοχές, βυθίζεται το Χρηματιστήριο

Καταρρέουν οι τραπεζικές μετοχές, βυθίζεται το Χρηματιστήριο

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, καθώς οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται υπό ένα σφοδρό sell off, με την Πειραιώς μάλιστα να κινείται στα όρια του limit down. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,45% στις 657,66 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,10% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.740,30 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 14,83% στις 472,64 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο στόχαστρο των πωλητών, καταγράφοντας μάλιστα διψήφια ποσοστά πτώσης. Η αγορά δείχνει ανήμπορη να ανακόψει το sell off που δέχεται, και το οποίο συνδέεται με φήμες που εμπεριέχουν το στοιχείο της υπερβολής.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το -29,45% της Πειραιώς σήμερα, το οποίο είναι συνέχεια του χθεσινού -13,23%, την ώρα που η τράπεζα υλοποιεί το πλάνο αναδιάρθρωσης, ενώ αναμένει και την έγκριση των νέων στόχων μείωσης των NPEs από τον SSM.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, δέσμευση, πάντως, του restructuring plan, είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας. Όπως είχε ανακοινώσει η Τρ. Πειραιώς μετά την ολοκλήρωση του stress test, το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι ύψους 1 δισ. ευρώ και θα υλοποιηθεί εξ ημισείας από εσωτερικές δράσεις και από έκδοση non - dilutive εργαλείων (δηλ. έκδοση ομολόγου Tier II, ύψους 500 εκατ. ευρώ).

Η έκδοση του ομολόγου δεν έχει ουσιαστικά deadline, αφού εξαρτάται από το κλίμα στις αγορές και δεν πρόκειται να υπάρξει πίεση από τον SSM στην Τράπεζα να προχωρήσει σε έκδοση με προδιαγραφές αποτυχίας, όπως διαβεβαίωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.

Στα τεχνικά τώρα της αγοράς, σύμφωνα με τη Eurobyte, το επίπεδο των 674 μονάδων είναι κρισιμότατο, καθώς εκεί καταλήγουν 2 αναλογίες ισότητας και αν προσεγγιστεί θα δώσει καλή αντίδραση. Aντίδραση όμως μπορεί κάλλιστα να δοθεί και απευθείας από εδώ που είμαστε και αυτό έχει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες. στον αντίποδα, η πρώτη αντίσταση είναι οι κοντινές 682 μονάδες (γρήγορη γραμμή τάσης), ενώ οι 685 είναι σημείο retest της ανοδικής που διέσπασε καθοδικά χθες και το 689.    

Στο ταμπλό τώρα, εκτός των πιέσεων της Πειραιώς, η Eurobank υποχωρεί κατά 18,98%, η Εθνική κατά 11,64% και η Alpha Bank κατά 9,02%. Η ΔΕΗ χάνει 8,36%, η ΕΥΔΑΠ είναι στο -2%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια. 

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Jumbo, Βιοχάλκο, Λάμδα, Τιτάν, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής, Σαράντης, Grivalia και ΕΕΕ. Ο ΟΛΠ είναι στο +1,93%. 

capital.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα