ΣτΕ: Η Εκκλησία πρέπει να πληρώσει φόρους για μισθώματα ακινήτων

ΣτΕ: Η Εκκλησία πρέπει να πληρώσει φόρους για μισθώματα ακινήτων

 Στην απόρριψη αιτήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με τις οποίες ζητούσε να ανακληθούν αποφάσεις του προϊσταμένου της Α΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών που την υποχρέωναν να καταβάλει φόρο ύψους 18 εκατ. ευρώ περίπου από την εκμίσθωση των 164 αστικών ακινήτων της, προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με τρεις συνολικά αποφάσεις του έκρινε πως τα εισοδήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος από την εκμίσθωση των αστικών ακινήτων της δεν απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος και ως εκ τούτου ορθώς κατέβαλλε φόρους για αυτά.

Συνεπώς, επισημαίνουν οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, «έκτοτε η Εκκλησία της Ελλάδος ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μη κερδοσκοπικού σκοπού, κατά τα άρθρα 99, 101 και 109 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.) υπόκειται σε φόρο εισοδήματος για τα εισοδήματα από τα παραχωρηθείσα σ΄ αυτήν δυνάμει της σύμβασης του 1952 αστικά ακίνητα».

Κατά το Συμβούλιο της Επικρατείας, τέλος, οι ρυθμίσεις του άρθρου 12 του νόμου 3842/2010 για τη κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών νομικών προσώπων κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα δεν επέφερε αλλαγή στις ήδη υφιστάμενες υποχρεώσεις για τα συγκεκριμένα ακίνητα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Εκκλησία με την προσφυγή της στο ΣτΕ ζητούσε να αναγνωριστεί ότι το ακαθάριστο εισόδημα που δηλώθηκε από την εκμίσθωση των 164 αστικών ακινήτων της απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και ότι πρέπει για το λόγο αυτό να τις επιστραφεί το ποσό των 2,9 εκ. ευρώ περίπου (εισόδημα από τα επίμαχα ακίνητα) ως αχρεωστήτως καταβληθείς φόρος εισοδήματος.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν από το ΣτΕ η απαλλαγή από το φόρο που προβλεπόταν από το έτος 1952 με το Νομοθετικό Διάταγμα 2185/1952 για τα νομικά πρόσωπα καταργήθηκε το 1971 με το Νομοθετικό Διάταγμα 1077/1971.

διαβάστε αναλυτικά law&order.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα