Ξαναρχίζουν σήμερα οι πλειστηριασμοί. Εκατοντάδες ακίνητα στο σφυρί

Ξαναρχίζουν σήμερα οι πλειστηριασμοί. Εκατοντάδες ακίνητα στο σφυρί

Εκατοντάδες ακίνητα βγαίνουν σήμερα στους πλειστηριασμούς, οι οποίοι ξεκινάνε σήμερα μετά την διακοπή τους τον Αύγουστο. 

Στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (eauction), αναρτημένοι είναι 532 πλειστηριασμοί για την επόμενη εβδομάδα, ενώ συνολικά είναι προγραμματισμένοι 16.707 πλειστηριασμοί έως τις 3 Απριλίου 2019.

Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί 14.500 και έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι 4.500, δηλαδή οι έξι στους δέκα.

Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή εποπτική τραπεζική Αρχή (SSM) πιέζει για περισσότερους πλειστηριασμούς από τις τράπεζες, ώστε να μειωθεί ταχύτερα ο όγκος των «κόκκινων» δανείων τους.

 Ο κλοιός θα σφίξει ακόμα περισσότερο γύρω από τους δανειολήπτες από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά. Όσοι έχουν ζητήσει να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου και μάλιστα σε βάθος πενταετίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός δανειοληπτών αρνούνται να δώσουν την άδεια για την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Όσοι εκφράσουν αντιρρήσεις στο άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών θα αποβάλλονται αυτομάτως από το καθεστώς προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός πρώτων κατοικιών που μέχρι τώρα βρίσκονταν υπό την ομπρέλα του νόμου Κατσέλη θα πάρουν τον δρόμο της κατάσχεσης και στη συνέχεια θα οδηγηθούν στο σφυρί. Ταυτόχρονα ενεργοποιούνται διαδικασίες fast track για επανάληψη των άκαρπων πλειστηριασμών σε νέες μειωμένες τιμές, ενώ εκσυγχρονίζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία σύντομα θα θυμίζει τις ιστοσελίδες των αγγελιών πώλησης ακινήτων, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δουν φωτογραφίες και περισσότερα χαρακτηριστικά των ακινήτων που θα βγαίνουν στο σφυρί.

Το θέμα των κόκκινων δανείων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους δανειστές, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα στις 10 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Από την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί καταλήγουν στα χέρια των τραπεζών και λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή.

Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί.

με πληροφορίες από το cnn.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα