Νέος ΕΝΦΙΑ με βάση το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο: Σε ακίνητα και κινητά

Νέος ΕΝΦΙΑ με βάση το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο: Σε ακίνητα και κινητά

Σχέδιο για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν «φόρο κατοχής περιουσίας» έχει στα συρτάρια της η κυβέρνηση.

Ο νέος αυτός φόρος, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», θα επιβάλλεται στο σύνολο των ακινήτων και των κινητών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών, ακόμη κι εκείνων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να αντικατασταθεί από τον νέο φόρο το αργότερο μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος φόρος περιουσίας θα επιβαρύνει όχι μόνο τα κτίσματα, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια, που κατέχουν οι φορολογούμενοι, αλλά και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τις μοτοσικλέτες, τα σκάφη αναψυχής και τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που έχουν στην ιδιοκτησία τους.

Συγκεκριμένα, στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν:

Κατοικίες, κτίρια επαγγελματικής στέγης, αποθήκες και άλλων ειδών κτίσματα, καθώς και οικόπεδα, αγροί, αγροτεμάχια και λοιπές εδαφικές εκτάσεις που κατέχουν οι φορολογούμενοι κατά πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία.Αυτοκίνητα Ι.Χ., μοτοσικλέτες, μηχανάκια, τρίκυκλα, σκάφη αναψυχής ταχύπλοα ή μη, εναέρια μέσα μεταφοράς (αεροπλάνα, ελικόπτερα κ.λπ.).Κινητά αντικείμενα μεγάλης συνολικής αξίας, όπως έπιπλα κ.λπ.Συμμετοχές των φορολογουμένων σε επιχειρήσεις, καθώς και ορισμένες άλλες επενδυτικές τοποθετήσεις κεφαλαίων τους (π.χ  σε επενδυτικό χρυσό).

Η εφαρμογή του σχεδίου θα υποστηριχθεί από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, τη βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί εντός των προσεχών 2 ετών και θα περιλαμβάνει πληροφοριακά στοιχεία για όλη την ακίνητη και την κινητή περιουσία που κατέχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Όσο για τον οικονομικό στόχο, αυτός είναι να εισπράττονται κάθε χρόνο όσα ακριβώς και με τον ΕΝΦΙΑ, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ.

 

aftodioikisi

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα