Το μνημόνιο φεύγει, οι θεσμοί έρχονται

Το μνημόνιο φεύγει, οι θεσμοί έρχονται

Την εβδομάδα που ξεκινά την 10η Σεπτεμβρίου αρχίζει η 1η μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών στην Ελλάδα, προανήγγειλε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στην συνέντευξή του για το τέλος του ελληνικού Μνημονίου την οποία έδωσε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση για το αν θα εφαρμοσθεί ή όχι η μείωση των συντάξεων από την 1/1/2019 απέφυγε να απαντήσει άμεσα, αφήνοντας όμως το περιθώριο για πολλές ερμηνείες. Είπε ότι "δεν το σχολιάζω" αλλά «έχω να πω μόνο δύο πράγματα:

Πρώτον οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές και δεύτερον τώρα η Ελλάδα είναι μία κανονική χώρα».
Πρόσθεσε ότι πρέπει να εξετάσουμε το προσχέδιο προϋπολογισμού (σ.σ. κατατίθεται στις Βρυξέλλες στις 25/10) και τότε θα δούμε ποιο είναι το δημοσιονομικό περιθώριο και θα εξετάσουμε όλες τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

Σε ερώτημα για το αν είναι κανονικότητα τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ, απάντησε ότι στην Ελλάδα ήταν τόσο βαθιά και τόσο βίαιη η κρίση. Και αυτό σε μία χώρα που ακόμη έχει ένα υψηλότατο επίπεδο χρέους. "Κανείς δεν το ξεχνά αυτό, γι' αυτό λέω ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις». Μάλιστα εξήγησε ότι γι' αυτό το σκοπό έχει προβλεφθεί η Ενισχυμένη Εποπτεία.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι "εξακολουθώ να λέω ότι η Ελλάδα είναι μία φυσιολογική χώρα πλέον και αυτό σημαίνει ότι - μεταξύ άλλων - δεν θα επιβάλλουμε το ένα ή το άλλο μέτρο. Θα πρέπει να ορίζει τη δική της δημοσιονομική πολιτική. Αλλά, όπως συμβαίνει και για άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα, θα υπάρχει εποπτεία μετά το πρόγραμμα".

Η εποπτεία

Επισήμανε επίσης ότι "αυτό που θα διαπιστώσετε όμως στη συνέχεια είναι ότι μία Ενισχυμένη Εποπτεία είναι κάτι πολύ - πολύ ελαφρύτερο από ό,τι ένα πρόγραμμα. Θα έχουμε τέσσερις φορές το χρόνο αποστολές εκ των οποίων οι δύο θα συμπίπτουν με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και θα γίνει απολύτως σεβαστή η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας". Δεν θα υπάρχει πια τρόικα, πρόσθεσε.

«Γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός αποζητά την ομαλότητα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ομαλότητα σημαίνει ότι από σήμερα η Ελλάδα θα αντιμετωπίζεται ως οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

Η διαδικασία ξεκινά με την υποβολή του σχεδίου προϋπολογισμού το Φθινόπωρο με την οποία θα ενταχθεί και θα αξιολογηθεί με βάση το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο». Από αύριο, επισήμανε θα υπόκειται και σε μία Ενισχυμένη Εποπτεία.

Είπε ακόμη ότι επειδή οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ περισσότερες απ' ό,τι σε άλλα κράτη που πέρασαν από μνημόνια και το χρέος τόσο υψηλό, είναι φυσιολογικό η διαδικασία να είναι πιο στενή. Εξήγησε ότι με το πλαίσιο αυτό θα διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Το τέλος των Μνημονίων δεν σημαίνει το τέλος των μεταρρυθμίσεων

Επισήμανε ότι οι προσπάθειες θα συνεχισθούν, θα είναι απαραίτητες «για να διασφαλίσουμε την σταθερότητα. Το τέλος των Μνημονίων δεν σημαίνει το τέλος των μεταρρυθμίσεων, αν σταματήσουν θα πάνε χαμένα 8 χρόνια προσπαθειών» έκανε σαφές.

Αναφέρθηκε στις 450 μεταρρυθμίσεις του 3ου προγράμματος αλλά και στις 3 προκλήσεις που αντιμετωπίσθηκαν και είναι:

* τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τα οποία πρέπει να υπάρξει επιπλέον πρόοδος

* η αποτελεσματικότητα της Δημοσίας Διοίκησης

* το φορολογικό σύστημα που αναδιαρθρώθηκε, αν και πρόοδος πρέπει να υπάρξει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για την εισπραξιμότητα.

Μίλησε και για τις παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα αλλά και στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Αναφέρθηκε σε αποφάσεις "ατελείς" αλλά «ακόμη και σε λάθη που έγιναν» κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Αλλά σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε, ανέφερε, ότι οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η ανεργία, επισήμανε, παραμένει υψηλή, αλλά μειώνεται και αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειες αποδίδουν.

Η πρόκληση

Αναφέρει ότι το σήμερα είναι το τέλος προγράμματος και αρχή ενός νέου κεφαλαίου για μία νέα αρχή «που ελπίζω να σηματοδοτήσει την βελτίωση για τους πολίτες της Ελλάδας». Επισήμανε ότι η πρόκληση για τους πολιτικούς ιθύνοντες τα επόμενα χρόνια είναι η βελτίωση της πορείας της Ελλάδας.

Οι προσπάθειες του Eurogroup θα ελαφρύνουν το βάρος του χρέους για την Ελλάδα και θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητά του, εκτίμησε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα