Τα μνημόνια και οι τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό

Τα μνημόνια και οι τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό

Η κρίση μέσα στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται βυθισμένη η χώρα δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και θεσμική γεγονός που επιβεβαιώθηκε με τον ποιον περίτρανο τρόπο όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα ήρθαν τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό με συμμαχίες αλλά και ήττες που κανείς δεν μπορούσε πριν από μια δεκαετία να φανταστεί.

Η πτώση του δικομματισμού και η συγκυβέρνηση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση ήταν τα πρώτα μηνύματα που έδειχναν ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν θα είναι πλέον οι ίδιοι.

Η είσοδος της Χ.Α για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο επιβεβαίωσε την παράδοση που θέλει στις κρίσεις να ευνοούνται τα ακραία στοιχεία. Το πολιτικό σύστημα φάνηκε απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει το ακροδεξιό μόρφωμα που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την οργή των πολιτών. Μέσα σε αυτό το διάστημα ιδρύθηκαν περισσότερα από 60 κόμματα, μέχρι και ο Βασίλης Λεβέντης μπήκε στην βουλή, ενώ κάποια άλλα χάθηκαν από τον πολιτικό χάρτη.

Οι πολίτες για πρώτη φορά επέλεξαν να φέρει στην εξουσία ένα Αριστερό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε διασπαστεί από την ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να συνεργαστεί με ένα κεντροαριστερό κόμμα, επιλέγοντας να συγκυβερνήσει με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο που είχε αποχωρήσει από την ΝΔ.    

Η πτώση του δικομματισμού

Το πρώτο κόμμα που έπληξε ουσιαστικά η κρίση ήταν το ΠΑΣΟΚ καθώς από το 44% στις εκλογές του 2009 κατρακύλησε τρία χρόνια μετά στο 13%. Την σκυτάλη της αρχηγίας πήρε από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός στην συνέχεια ίδρυσε δικό του κόμμα «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών». Στο ΠΑΣΟΚ επιχειρήθηκε αρκετές φορές μέχρι σήμερα η αναγέννηση της κεντροαριστεράς, η πρώτη απόπειρα έγινε με την «ΕΛΙΑ» το 2014, στην συνέχεια ακολούθησε η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» και τώρα γίνεται μια νέα προσπάθεια με τον «Κίνημα Αλλαγής».

Ισχυρές αναταράξεις υπήρξαν και στην ΝΔ με τον Κώστα Καραμανλή να αποχωρεί, τον Αντώνη Σαμαρά να αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος, την Ντόρα Μπακογιάννη να ιδρύει την «Δημοκρατική Συμμαχία» και τον Πάνο Καμμένο να ανακοινώνει τους «Ανεξάρτητους Έλληνες».

Το ΛΑ.Ο.Σ του Γιώργου Καρατζαφέρη που συμμετείχε στην τρικομματική κυβέρνηση στην οποία μετείχαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, εξαφανίζεται στην συνέχεια από τον πολιτικό χάρτη. Το ίδιο συνέβη στην συνέχεια με την ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη που συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο «ασπασμός» του μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν άργησε να φέρει την διάσπαση στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, μόλις έξι μήνες μετά την άνοδο του στην εξουσία. Οι αρχικές του δεσμεύσεις περί κατάργηση του μνημονίου, σε συνδυασμό με τα capital control και το δημοψήφισμα που ουσιαστικά η κυβέρνηση αγνόησε έφεραν την ρήξη στο κυβερνών κόμμα καθώς αποχώρησαν 25 βουλευτές και δημιούργησαν την «Λαϊκή Ενότητα» με επικεφαλής τον Π. Λαφαζάνη. Στην συνέχεια η Ζωή Κωνσταντοπούλου ίδρυσε την «Πλεύση Ελευθερίας» και ο Γ. Βαρουφάκης το «DIEM 25».

Περισσότερα από 60 κόμματα δημιούργησε η κρίση    

Ο Σταύρος Θεοδωράκης βλέποντας την βαθιά κρίση στον χώρο του Κέντρου, αποφάσισε μπει στον πολιτικό στίβο ιδρύοντας το «Ποτάμι» και μπαίνοντας με την πρώτη προσπάθεια στο κοινοβούλιο. Δεκάδες όμως ήταν τα κόμματα που δημιουργήθηκαν χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να μπουν στην βουλή, μερικά από αυτά ήταν:

«Δημιουργία Ξανά» του Θάνου Τζήμερου, «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» του Ανδρέα Λοβέρδου, «ΣΠΙΘΑ» του Μίκη Θεοδωράκη, «Ωρα Αποφάσεων» από τους Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργο Φλωρίδη,«Δραχμή, Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων» του Θόδωρου Κατσανέβα, «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου, «Κοινωνία Πρώτα» του Οδυσσέα Βουδούρη, «Νέα ΜΕΡΑ» του Χρήστου Ζώη, «Μεταρρυθμιστές για την Δημοκρατία και την Ανάπτυξη» του Σπύρου Λυκούδη, «Δημοκρατική Ευθύνη» του  Αλέκου Παπαδόπουλου και «Τελεία» του Απόστολου Γκλέτσου.

Υπήρχαν και εκείνοι που συνεργάστηκαν και μπήκαν στην βουλή όπως ο Κώστας Ζουράρις με την «Πυρίκαυστος Ελλάδα», ο Νίκος Νικολόπουλος «Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα» και ο Γιάννης Δημαράς με το «Άρμα Πολιτών».

Ωστόσο ακόμα και τώρα ιδρύονται συνεχώς κόμματα όπως η «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη, «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, «ΝΕΟ» της Κατερίνας Παπακώστα, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα της πολιτικής κίνησης που θα δημιουργήσουν οι Δημήτρης Καμμένος και Τάκης Μπαλτάκος.

 

thetoc

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα