Δόση και αυστηρό μήνυμα από Κλάους Ρέγκλινγκ στην Αθήνα

Δόση και αυστηρό μήνυμα από Κλάους Ρέγκλινγκ στην Αθήνα

Η ανακοίνωση του ESM για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, συνοδεύεται και από μία δήλωση του επικεφαλής του μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Ρέγκλινγκ με αφορμή την τελευταία δόση χαρακτηρίζει ορόσημο την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, αλλά υπογραμμίζει ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις. Σημειώνεται ότι η Αθήνα επιθυμεί να αναβάλει ή να ακυρώσει τη νέα μείωση στις συντάξεις από τις αρχές του 2019, ωστόσο τα μηνύματα των δανειστών δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

«Η τελευταία εκταμίευση και η θετική ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο στα τρία χρόνια του προγράμματος του ESM. Η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά των Ελλήνων τώρα αποδίδει καρπούς. Οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις που ολοκλήρωσε η Ελλάδα περιελάμβαναν σημαντικές δράσεις στη φορολογία, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα δημόσια έσοδα και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Ρέγκλινγκ.

«Το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου είναι ένα ορόσημο για τη χώρα. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και τις αγορές ότι είναι δεσμευμένη όχι μόνο να μην αναστρέψει παλιές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να επιδιώξει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που είναι απαραίτητες μακροπρόθεσμα για να γίνει μια δυνατή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», καταλήγει ο επικεφαλής του ESM.

Σημειώνεται ότι από τα 15 δισ. ευρώ, τα 9,5 δισ. ευρώ προορίζονται για το μαξιλάρι ρευστότητας, ενώ τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους.

news.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα